Vše, co potřebujete vědět o víně

Pokud patříte mezi jedince, kteří při pohledu do vinného lístku tápou či nervózně postávají před regály s vínem v obchodě, pak je tento článek právě pro vás. Naučíte se lépe orientovat v popiscích etiket, díky čemuž pak už při výběru vína neuděláte chybu. Dělení podle barvy je základ Můžete namítnout, že rozdělení na bílé a červené víno je známé každému. Víte ovšem dokonale, které z jakých hroznů se vyrábí? Možná vás překvapí, že bílé víno pochází nejen z bílých, ale též modrých a červených hroznů. A červené spolu s růžovými víny z hroznů modrých. Stejně tak jako claret, což je bílé víno světle žluté barvy. Zaměřeno na cukernatost Obsah zbytkového cukru se velkou měrou podílí na výsledné chuti vína. Z logiky věci vyplývá, čím více cukru, tím je víno sladší. Pro lepší orientaci v etiketách nám následující poznatek výrazně pomůže. Suchá vína obsahují do 4 gramů zbytkového cukru na litr. Polosuchá ho mají do 12 gramů, polosladká do 45 gramů a sladká obsahují neprokvašeného zbytkového cukru přes 45 gramů. Pokud vína obsahují cukr zbytkový přírodní vzniklý prokvašením, označujeme je za vína přívlastková. Zajímejte se o kvalitu Tzv. stolní vína řadíme na pomyslném žebříčku vín nejníže, neboť jsou zpravidla vyrobena z hroznů nevalné kvality. Vína zemská jsou kvalitnější, vyráběná z tuzemských hroznů. Na etiketě naleznete oblast původu, ročník a odrůdu. Vyšší kategorií jsou vína označená jako „jakostní“, špičku představují jakostní vína s přívlastkem. Šumivá vína U nás je ustálen název pro jakékoliv šumivé víno šampaňské. Ovšem to pravé šampaňské je velmi delikátní záležitostí, neboť má velmi specifickou metodu výroby, a to druhotného kvašení v jedné láhvi. Vše ostatní jsou sekty, což je souhrnné pojmenování šumivých vín. V neposlední řadě zmiňme burčák, což je vlastně částečně zkvašený hroznový mošt neboli meziprodukt při výrobě vína.

projít na článek

Oznámení o rekonstrukci bytu – vše, co potřebujete vědět

Rekonstrukce bytu pro mnoho z nás představuje vzrušující životní událost. Radikálně si zlepšit bydlení pro spokojenější žití je proces plný očekávání. Nesmíte ale zapomenout, že obnáší také mnoho povinností. Jednou [...] The post Oznámení o rekonstrukci b

projít na článek

Broker Plus500

Obchodování u brokera Plus500 Newstin.cz Obchodování u Plus500 CFD konktrakty Vše co potřebujete vědět

projít na článek

Jak vybrat nejlepší polo – Vše, co potřebujete vědět o polo košilích

V eshopu SmartMen.cz naleznete nejširší nabídku dámských a pánských polo triček v širokém spektru barev, designů a velikostí, bez log a bez potisků. Krátký rukáv i dlouhé rukávy. Oblíbená bavlněná i funkční pola. Pro jednotlivce i pro firemní dress code.

projít na článek

Může být vás pes ve stresu?

Ano, může. Co může zavinit stres a jak se to projeví? Souvisí s agresivitou? Je na vině majitel psa? Jak stresu předcházet? Snad tento článek napoví. Máme i vy problém? Napište nám o něm.

projít na článek

Fotovoltaika pro rodinné domy: top 5 věcí, které byste měli vědět

Fotovoltaika je v dnešní době značně rostoucím odvětvím, které přináší mnoho výhod. Ať už se jedná o ekologický přínos, finanční úspory nebo nezávislost na dodavatelích elektřiny, fotovoltaika pro rodinné domy se stává stále populárnějším řešením. Dovoluj

projít na článek