Východočeská Sahara slavnostně otevírá. Písčina u Čeperky má i novou naučnou tabuli

V  íte, kde se nachází místo, kterému se přezdívá „východočeská Sahara“? Najdete ho v Čeperce nedaleko vlakového nádraží. Žije na něm řada vzácných druhů rostlin a živočichů. Zajímavé je, že se tak trochu paradoxně nachází pod dráty elektrického vedení, které vedou z opatovické elektrárny směrem k Podůlšanům. Slavnostní otevření Písčiny u Čeperky Slavnostní otevření této unikátní lokality, která nese název Písčina u Čeperky, se uskuteční v sobotu 21. října 2023 od 9:30 hodin. Na tuto akci se můžete vypravit i přímo od základní školy. Od té se bude odcházet v 9:00 hodin. Součástí slavnosti, kterou pořádá Obecní úřad Čeperka, Základní škola Čeperka, organizace Pestré Polabí a Koalice nevládek Pardubicka, bude odhalení nové naučné tabule. Na její tvorbě se podíleli i žáci 4. a 5. třídy Základní školy Čeperka. Nebude chybět ani zpěv Čiperek (dětského sboru) a drobné občerstvení. Pestré Polabí si pro zájemce připravilo i krátkou exkurzi po lokalitě. O výklad se postará předseda spolku Martin Trávníček. Unikátní lokalita s opravdovými skvosty „Chceme upozornit na unikátní lokalitu, o které třeba ani někteří místní netuší, jaké skvosty ukrývá. Cílem je, aby ji poznali víc a blíže se s ní seznámili. A to nejen obyvatelé Čeperky,“ řekla ředitelka čeperské základní školy Lenka Burešová. „Naší snahou v projektu Komunita pro komunitu je podporovat aktivity, které prohlubují mezigenerační a sousedské vztahy. A právě tato akce je jednou z těch, o nichž jsme přesvědčeni, že mohou mít pro komunitu přínos,“ uvedla Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka. Tato organizace zastřešující neziskové organizace v Pardubickém kraji je jedním z klíčových partnerů projektu Místní akční skupiny (MAS) Regionu Kunětické hory, který nese název Komunita pro komunitu. Je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus.       Článek Východočeská Sahara slavnostně otevírá. Písčina u Čeperky má i novou naučnou tabuli se nejdříve objevil na Pardubický svět.

projít na článek

Hradubický běh má 2 starty a 1 cíl

<!--cke_bookmark_367S--><!--cke_bookmark_367E--> Lidé z Hradce Králové a Pardubic již desátým rokem závodí, kdo dříve doběhne do Čeperky, která je na půl cesty z obou měst. Hradubický běh se usk

projít na článek

Slavnostní otevření nové prodejny Trefa Suché Vrbné

Ve středu 3.12. byla slavnostně otevřena nová prodejna Trefa v Suchém Vrbném. Rekonstrukci prodejny s efektní in store komunikací, s novým regálovým vybavením, novou mrazící a chladící technikou a moderním osvětlením ocenili již první zákazníci.

projít na článek

Africa Eco Race - Poslední vesnice, pak už jen Sahara

Tomáš Tomeček dnes, v osmém závodním dni, obsadil druhé místo v kategorii kamiónů. Celá etapa vedla v píscích Sahary a v horách kolem Mauretánského města Atar.

projít na článek

Autodrom otevírá kroužek pro budoucí závodníky

Společnost AUTODROM MOST otevírá kroužek pro budoucí automobilové závodníky. Projekt The Most RACING ACADEMY se zaměří na výchovu, podporu a hledání talentů v oblasti motorsportu. Je určený chlapcům a dívkám ve věku od 10 do 18 let.

projít na článek

Expozice 125 LET ÚZKOROZCHODNÉ DRÁHY, TŘEMEŠNÁ VE SLEZSKU - OSOBLAHA

{phocagallery view=category|categoryid=46|imageid=203|float=left}Vážení návštěvníci a příznivci Železničního muzea moravskoslezského  oznamujeme novou výstavu: 125 let úzkorozchodné dráhy, Třemešná ve Slezsku - Osoblaha. Od soboty 29. 4. 2023 je pro návšt

projít na článek