Ovoce má snad rád každý. Jisté je, že se ve společnosti těší zajisté větší oblibě než zelenina. Ovoce je po všech stránkách vhodné ke konzumaci, a navíc zdraví prospěšné. Samozřejmostí je, že jako vítěz z různých spotřebitelských testů vychází ovoce, které je od místních farmářů, správně dozrálé a bez chemických přísad. Snad každý z nás si již někdy za život všiml, jak velký je rozdíl mezí chutí čerstvě utrženého jablka během podzimních měsíců a tím, co si přinese z obchodu v čase okolo Vánoc, kdy je jasné, že u nás takové jablko být vypěstované nemohlo. Proč je vlastně ovoce tak oblíbené? Základním znakem, kterým se ovoce vyznačují a který ovoci dává potenciál být mezi širokou veřejností velmi oblíben, je sladká chuť. Sladká chuť je totiž vjem, který nám říká, že v dané potravině je dostatek energie, což bylo přesně to, co naši předci v potravě hledali. Sladké je již mateřské mléko, což znamená, že si na sladkou chuť zvykáme již od nejútlejšího věku. Sladké je pro nás prostě přirozené a lahodné. V ovoci se nachází spousta sacharidů. Je ovšem nutné dodat, že není cukr jako cukr. Pokud by si teď někdo řekl, že je tím pádem jedno, jestli si dá na snídaní jablko nebo čokoládovou tyčinku, je na velkém omylu. Sacharidy z ovoce jsou komplexní, což znamená, že našemu tělu dá jednoduše trochu zabrat, než je v trávicím traktu rozloží na základní složky, které je již možné vstřebat do krevního oběhu. Vede to k tomu, že část z těchto sacharidů odchází z našeho trávicího traktu beze změny a zbylá část se ze střev uvolňuje postupně. V takovém případě pak mám přísun sacharidů kontinuální a my tak necítíme nutkavou potřebu hledat další sladké potraviny, jako by se tomu stalo u čokoládové tyčinky. Samozřejmé je, že nejlepší je ovoce čerstvé, ale sušené ovoce Darka-shop je pro naše tělo také velmi vítanou pochoutkou a výživnou svačinkou. Článek Výživná svačina se nejdříve objevil na Swich.
Pondělí 26. 6. 2023 10:00 – 12:00 | Patchwork je
projít na článekPondělí 10. 7. 2023 10:00 – 12:00 | Tvoření s Ilč
projít na článekPondělí 12. 6. 2023 10:00 – 12:00 | Tvoření jemn
projít na článekPondělí 24. 7. 2023 10:00 – 12:00 | Poslech podca
projít na článek