Z hlubin moře a oceánů : Milan Sedlák

Zájem o čerstvé ryby a mořské živočichy rapidně vzrostl a také jejich výběr už není tak strohý, jak býval. Kvalitní suroviny z hlubin moří a oceánů jsou již dnes běžně k dostání na pultech našich obchodů. Poprosili jsme Milana Sedláka, Chef de cuisine pražské restaurace Kampa Park, kde se na tyto suroviny specializují, aby se s námi rozdělil o své zkušenosti s jejich zpracováním. Jejich příprava může být velmi jednoduchá, ale také velmi sofistikovaná, jako například v receptu na lososa 32. Spolu s recepty na ústřice Kilpatrick a slávky Milan zavzpomínal na svůj výlet do Austrálie a také představil ikonická jídla Kampa Parku. [caption id="attachment_1237" align="aligncenter" width="680"] Milan Sedlák : Kampa Park[/caption] Losos 32 (4 porce) Wasabi olej 100 ml sansa oleje 200 g špenátu 1 lžička prášku wasabi Spařte špenát ve větším množství osolené vody, zchlaďte v ledové lázni, vymačkejte do sucha. Dejte špenát do termomixu nebo mixéru, přidejte olej a prášek wasabi a rozmixujte. Směs necháme přecedit přes buničinu. Gari želé 100 ml nálevu z gari 1 plátek želatiny Vyložte gastro nádobu nebo mělký pekáč potravinářskou fólií. Namočte želatinu do studené vody a nechte změknout. Přiveďte malé množství vody k varu, stáhněte s ohně a přidejte změklou želatinu, nechte rozpustit. Smíchejte gari nálev a rozpuštěnou želatinu a nalijte do připravené gastro nádoby nebo pekáče. Nechte v lednici ztuhnout. Potom nakrájejte na malé kostičky. Marinovaná okurka 1/2 okurky, nakrájené na tenké plátky 100 g cukru 100 ml bílého vinného octa Na mírném ohni rozpusťte cukr v bílém vinném octu, přiveďte k varu a potom stáhněte s ohně. Vložte okurku do horkého sirupu a nechte v sirupu vychladnout. Okurky před podáváním mírně osušte na papírové utěrce. Okurka s guacamole 1/2 okurky, oloupané a nakrájené na tenké plátky 100 g cukru 100 ml bílého vinného octa 4 lžičky guacamole Na mírném ohni rozpusťte cukr a bílý vinný ocet, přiveďte k varu a potom stáhněte s ohně. Vložte okurku do horkého sirupu a nechte v sirupu vychladnout. Okurky mírně osušte na papírové utěrce. Guacamole opatrně zabalte do marinované okurky. Kuličky z manga 1 menší mango Vykrájejte kuličky z manga vykrajovátkem Parisienne. Mango žloutek 125 g mangového pyré 125 ml vody 1,01 g algin 0,9 g citras 500 ml vody 2,5 g calcic Smíchejte mangové pyré, 125 ml vody, algin a citras. Důkladně promíchejte ručním mixérem a dejte stranou. Připravte si calcic roztok. Rozpusťte calcic ve 500 ml vody a důkladně rozmixujte ručním mixérem. Nalijte roztok do nádoby, tak aby se vám vytvořila hladina o výšce 5 cm. Připravte si lodní lázeň a položte ji vedle nádoby s calcic roztokem. Naplňte hemisférickou lžíci mangovým pyré a opatrně vložte do calcic roztoku. Nechte v roztoku 2 minuty a potom vyjměte lžící s otvory a opláchněte ve vodní lázni. Kaviár Loiram 50 g kaviár Loiram 1 lžička pažitky 1/2 čili papričky Smíchejte kaviár s drobně krájenou pažitkou a čili papričkou. Losos 500 g očištěného filetu 100 g cukru 300 g mořské soli Nakrájejte lososa na dlouhé klínky po celé jeho dílce. Smíchejte cukr se solí a lososa směsí posypte. Nechte marinovat cca 15 minut, opláchněte směs soli a cukru pod tekoucí vodou a osušte. Zabalte klínky do potravinářské fólie a řádně utáhněte. Předehřejte holdomat na 65 °C a jehlu nastavte na 32 °C. Nechte lososa v holdomatu, až vnitřní teplota dosáhne 32 °C. Vyndejte lososa z holdomatu a zchlaďte v ledové lázni. Omáčka 150 ml sójové omáčky 100 ml nálevu gari 100 ml vody trošku cukru podle chuti

projít na článek

Milan Koláček bojuje v Biskajském zálivu v dalším solo závodě

Ve čtvrtek 27.4. odstartoval Milan Koláček do dalšího závodu třídy Figaro. Závodu se účastní 40 sólových jachtařů. Na startu si Milan vedl famózně a návětrnou bóji otáčel na druhém místě.

projít na článek

Barča Milan

Barča & Milan Hvězdárna a planetárium Brno Barča s Milanem si své ano řekli v kopuli Hvězdárny a planetária v Brně. Společné fotografie novomanželů pak vznikly v fascinujícím prostředí mezi hvězdokupam

projít na článek

Tereza&Milan

Dobrý den, paní Polehlová, chtěla bych Vám moc poděkovat za nádhernou výzdobu, za zařízení nejlepšího počasí a koordinaci obřadu :). Tereza a Milan částečný svatební servis červen 2022

projít na článek

Milan Koláček odstartoval do největšího závodu sezony

V neděli 4. 6. začal první etapou sólový závod La Solitaire URGO Le Figaro. Na start se postavil také český reprezentant Milan Koláček. Několik dní před startem poskytl tento rozhovor:

projít na článek

Milan Kocourek zaběhl na Evropském poháru nejrychlejší desítku na dráze od roku 1998

Milan Kocourek se nemohl zúčastnit 1. kola Extraligy a to proto, že reprezentoval ČR na Evropském poháru v běhu na 10000m, který se konal v Baskické metropoli Bilbao . Milan se chtěl na 16. ročníku tohoto dráhového běžeckého poháru zároveň pokusit o splně

projít na článek