Za historií do Francie

V rámci oslav osmdesátiletého výročí vylodění v Normandii dostali vybraní žáci našeho gymnázia možnost navštívit Francii, a vydat se tak za dobrodružstvím po stopách Československé obrněné brigády, která se (nejenom) tohoto důležitého historického okamžiku účastnila. Společnost nám dělali studenti z Gymnázia Jergym a z Turnovského gymnázia, odborníci a členové obce legionářské společně s úžasným panem průvodcem, který nás mimo jiné obohatil o kulinářské okénko. Na naší cestě jsme navštívili mnoho měst, pláží, muzeí a hřbitovů a každý z nás si v programu našel to své. Jedno ale máme společné. Věřím, že každý z nás díky tomuto výletu může nyní mnohem více ocenit to, co má. Všechny informace, které jsme se během týdne dozvěděli, nás přivádí k větší pokoře a k vděčnosti. Mohli jsme sledovat osudy vojáků, kteří dali všechno za to, aby ochránili své blízké, a také jsme se setkali s tolika příběhy civilistů, kteří neprávem přišli o život. Připomněli jsme si, že tyto tragické osudy nesmíme zapomínat, ba naopak je třeba o nich mluvit. Další věcí, kterou nám muzea a památky ukázaly, je naděje. Skrze lidské příběhy, jsme zjistili, jak moc je naděje důležitá pro nás všechny. A že se jí nikdy nesmíme vzdát. Výlet proto nebyl pouhou cestou do zahraničí, ale také cestou do minulosti, kterou jsme si všichni nesmírně užili, a proto děkujeme paní profesorce Voženílkové za tak úžasnou příležitost prozkoumat naši historii a poučit se tak do naší budoucnosti. Petra Hnízdilová, 3. B The post Za historií do Francie appeared first on GFXS.

projít na článek

Prázdninové stáže ve Francii

Léto se rychle blíží a s ním i odjezd devíti studentů třetího a pátého ročníku do Francie. Měli jsme chuť zažít nové obohacující zkušenosti a strávit čas v zemi, jejíž jazyk se už několik let učíme. Budeme se účastnit stáží v jednom z nejkrásnějších regio

projít na článek

Nejlepší učení pro život aneb Cesta za zkušenostmi do Francie

Začátkem června jsme se za vzděláním vydali se skupinou studentů „éčkových francouzských“ tříd rovnou do Francie. Mířili jsme do města Limoges, kde má naše škola letité partnerství se školou Ecole et Collège Jeanne d’Arc. Čím více jsme se blížili k Limoge

projít na článek

Rok ve Francii

Středoškolským studentům z Moravskoslezského kraje je již několik let nabízena možnost strávit rok na některém z lyceí v partnerském regionu Lotrinsko (Francie).

projít na článek

Návštěva bývalé studentky

Začátkem roku přijala pozvání naše studentka Emilie Pinterová, která po ukončení 3. ročníku 6letého studia odešla studovat do Francie francouzské Lycée Carnot v Dijonu.

projít na článek

Zájezd na Azurové pobřeží a do Provensálska

Naše škola organizuje v červnu pro studenty atraktivní zájezd do jižní Francie s hlavní tematickou náplní římské památky, impresionismus a také rozmanitá přírodní krajina provoněná levandulí a tymiánem.

projít na článek