Zábava pro děti z dílny Jaroslava Foglara

Součástí Foglarových knih bylo i plnění tzv. bobříků. Tato zvířátka byla symbolicky lovena a děti tímto způsobem dokazovaly samy sobě i druhým své morální vlastnosti a schopnosti. Byla to zábava a zároveň příprava na budoucí život a jistě budete s námi souhlasit, že se jedná o cosi nadčasového, co jeho tvůrce dokonce přežilo. 1 Bobřík mrštnosti – v době svého vzniku jeden z nejsnadnějších, dnes naopak velmi obtížný. Jaroslav Foglar totiž žil a tvořil své knihy v době, kdy byla tělesná kondice dospělých lidí i dětí na mnohem vyšší úrovni. Tento první „bobr“ je označován žlutou barvou a uloví se tehdy, jestliže ratolesti uběhnou za určitý čas 60 nebo 100 metrů a skočí do dálky a do výšky do určité vzdálenosti. Cílem není pochopitelně děti trápit, ale podporovat v nich radost z pohybu a ocenit alespoň snahu. 2 Bobřík míření – cílem je zasáhnout cíl hozeným předmětem, např. kamenem do plechovky nebo do ohraničeného čtverce. Tento bobr se značí zelenou barvou. 3 Plavec – toto zvířátko se loví tak, že se musí uplavat alespoň 60 metrů libovolným plaveckým stylem. 4 Bobřík dobročinnosti – tmavomodré zvířátko se uloví tak, že se učí nezištně pomáhat druhým lidem. Cílem je vykonat nějaké dobré skutky, např. pomáhat s těžkým nákupem, s přípravou večeře, apod. 5 Odvaha – značí se tmavohnědou barvou a dotyční v něm musí zvítězit nad strachem. Nejčastěji to bývá překonání nějakého úseku ve tmě, musíme však dbát především o jejich bezpečnost a úkoly volit v rozumné míře. 6 Znalost květin – pan Foglar považoval za dobré znalost přírody, zejména některých květin, keřů a stromů. Děti by měly znát nejen všechny druhy sociálních sítí, ale rozeznat od sebe kaštan od javoru, anebo jedli od smrku. 7 – Záchrana – součástí přípravy na život v dospělosti je i umět poskytnout první pomoc při krvácení, zlomeninách, mdlobách, nevolnostech a bolestech břicha, dokázat si poradit při uštknutí hadem, při bodnutí vosou, při úžehu a úpalu. Patří sem i znalost důležitých telefonních čísel 150, 158 a 155. 8 – Mlčení – zdá se být velmi snadný, ale kdo někdy zkoušel celých 24 hodin lovit toto oranžové zvířátko, potvrdí, že to snadný úkol zrovna není. 9 – Osamělost – velmi zajímavý a poučný bobr růžové barvy, kdy si po dobu deseti hodin musí dotyčný vystačit jen sám se sebou. Podobně obtížný úkol, jako ten předešlý. 10 – Zručnost – zhotovit vlastníma rukama nějaký výrobek je podmínkou k ulovení tohoto zvířátka fialové barvy. 11 – Bobřík síly – vyžaduje zkoušku síly, tedy provést shyby na hrazdě nebo na vhodné vodorovné větvi. 12 – Hlad – s ohledem na zdravotní stav dětí je možné zvolit tuto zkoušku, kdy např. po dobu 24 hodin musí pít pouze čistou vodu. Velice obtížný úkol, který však každého velmi zocelí. 13 – Bobřík ušlechtilosti – ten by měli především skládat den co den všichni dospělí. Tedy nelhat, nechovat se hrubě k ostatním, být čestní a spravedliví, konat dobro a pomáhat slabším.   Článek Zábava pro děti z dílny Jaroslava Foglara se nejdříve objevil na Dolmen.

  • Web: Dolmen
  • Aktualizace: 11.7.2024
projít na článek

Pozvánka: 1. máj s ČSSD

Přijměte pozvání na společné setkání členů místní organizace ČSSD ku příležitosti oslav 1. máje.Můžete se těšit na živé hudební vystoupení Jaroslava & Aleny Brožových, hry pro děti, občerstvení zajištěno. V případě hezkého počasí se děti mohou těšit i

projít na článek

Spin 4-dílný jehly 45°

Spin 4-dílný, kapiláry 5/3mm o délce 4x 1m vč. adaptoru pro spoj s rozvodnou hadicí - jehly 45°. Pro rovnoměrné rozvedení roztoku a automatickou závlahu.

projít na článek

Aquapark Bad Schallerbach

Tento aquapark najdeme v Rakousku asi 50 km za Lincem. Je to dokonalá zábava jak pro dospělé, tak i pro děti,

projít na článek