Jerky je nejlepší svačinka, kterou si můžete vychutnat kdykoli a kdekoli a nikdy nemít výčitky svědomí. Dá se použít jako snídaně, oběd i večeře. Každý tenký plátek tohoto uzeného masa s sebou především nese dlouhou historii bohatou na zábavná fakta. Věděli jste například, že jeho název nepochází z angličtiny? Pokud jste stejně překvapeni jako my, když jsme to zjistili, určitě vás potěší níže uvedená zábavná fakta o sušeném hovězím mase! Jerky není anglický termín Na první pohled zní jerky jako starý anglosaský název, který se přes staletí dostal až k uzenině v uličce s lahůdkami. Samotný název má však k angličtině stejně daleko jako pomeranče k jižnímu pólu. Jerky je zkomolenina výrazu charki, který pochází od Kečuánců v Jižní Americe. Tyto domorodé kmeny v peruánských Andách jím označují druh sušeného soleného masa, které dodnes připravují podle starých receptů. Před více než čtyřmi stoletími přišli do oblasti dnešního Peru evropští kolonizátoři a objevili charki. Brzy si uvědomili, že toto naložené maso vydrží dlouhé transoceánské cesty, aniž by se zkazilo. Rychle si ho proto osvojili jako základní potravinu na svých cestách a zavedli ho do Starého světa. Odtud se nově objevené sušené maso dostalo do celosvětové obliby, které se těší dodnes. Jerky je jednou z nejstarších uzenin Zatímco Kečuánci jsou na svůj recept charki na konzervování masa velmi hrdí, lidé po celém světě konzervují maso podobným způsobem již po tisíciletí. Zavařování masa je problém starý jako lov. Už v době kamenné si lidé uvědomovali, že syrové maso rychle hnije a může zabít toho, kdo ho jí. Různé způsoby konzervace a sušení masa se tak vyvinuly téměř ve všech oblastech planety. Staří Egypťané sušili a solili maso z různých zvířat. Také ho nadměrně konzumovali a zpřístupňovali ho většině společenských vrstev, s výjimkou otroků. Původní obyvatelé Ameriky sušili bizoní maso a pak ho uchovávali v kožených sáčcích, aby vydrželo týdny i měsíce. Kočovní stepní obyvatelé Střední Asie sušili maso a pak ho uchovávali v kožených vacích připevněných ke koňským sedlům. Tímto způsobem mohli mít po ruce vysoce výživné jídlo s vysokým obsahem bílkovin, ať už putovali kamkoli. Jerky nemusí být nutně z hovězího masa V dnešní době se většina sušeného masa, které najdete na trhu, vyrábí z hovězího masa. Pokud však budete hledat dostatečně dlouho a usilovně, najdete sušené maso vyrobené z masa mnoha jiných zvířat. Již jsme se zmínili o sušeném bizoním mase, které vyráběli indiáni. Pokud vás zajímá, jak by chutnal, můžete v dnešní době najít i jeho moderní verzi. A v Severní Americe ji dnes můžete najít téměř všude. Na trhu jsou i další druhy sušeného masa z vepřového, jeleního, jehněčího a krůtího masa. Nejvzácnější a nejneobvyklejší jsou však ty z lososa a klokana. Bez ohledu na to, z jakého zvířete pochází, je jerky výsledkem dehydratace velkého množství syrového masa. V důsledku toho je obvykle dražší než většina uzenin. Jerky si vyrábí i zvířata! Lidé mají vrozený talent pro výrobu sušeného masa. Nejsme však jediní, kdo tuto vášeň sdílí. Podobné techniky nakládání čerstvých potravin pro delší skladování má i několik dalších zvířat. Jedním z nich je veverka červená, která zavěšuje vlhké houby k usušení mezi větve stromů. Jak se voda odpařuje, houby se stávají podobnými dehydrovaným svačinám. V důsledku toho mají veverky po celé chladné období co chroupat. Dalším příkladem zvířat, která si vyrábějí sušené maso, jsou mravenci ohniváci červení. Tento dravý hmyz si ukládá části své potravy a věší je k usušení. Tímto způsobem mají nějakou výživnou zálohu pro případ, že jim dojdou obvyklé zdroje potravy. Astronauti milují sušené maso Možná jste největším milovníkem sušeného masa na Zemi. Jste však největším milovníkem sušeného masa ve vesmíru? No, možná ano! Stále však musíte čelit tvrdé konkurenci astronautů, kteří nyní obíhají kolem Země.
Vepřová krkovice, to je sázka na jistotu, zejména u pánské části publika. Ale díky menšímu množství tuku v mase je krkovička vhodná pro každého.
projít na článekJelení guláš je tradiční myslivecký pokrm připravovaný z různých částí jeleního masa. Jedná se o kousky dušeného masa s hnědočervenou omáčkou, typické vůně a chuti po mase a dalších použitých surovinách. Rovněž maso má svou charakteristickou vůni a chuť.
projít na článekČesko zasáhla velmi smutná zpráva. V pátek večer zemřela herečka a zpěvačka Naďa Urbánková (83) . O jejím odchodu do hereckého a pěveckého nebe informovala její dcera Jana Fabiánová.
Zavřete oči, je tma nebo ne? Co vidíte? Dokážete se pohybovat se zavřenýma očima? Může to být celkem zábavná hra, jak pro děti, tak i pro dospělé, že? Paní vychovatelka Renata Benčíková zorganizovala pro děti zajímavou besedu. Možnost nahlédnout do...číst
projít na článekOriginální retrokomedie Normální debil 1+2, Simona Stašová v kultovním představení Drobečky z perníku a zábavná show Zdeněk Izer vyndavací, zas tam dací. To je příští týden na Letní scéně Harfa.