Základní pojmy Ekonomie aneb jak se v ní vyznat

Ekonomie je vědní disciplína kdežto ekonomika je shrnutí určitého objektu (například podnik, stát) zjednodušeně je to tedy ekonomie v praxi Určitě bychom se nikam nehnuli bez výroby. Tu tvoří tři základní faktory. Prvním je práce, čímž je myšleno zaměstnání, tedy lidská činnost odměněná mzdou. Další položkou je půda. Myslí se tím jakákoliv plocha využívá jak k zemědělství, tak i pozemky určené k stavbě. Posledním bodem je kapitál, což je soubor statků (například zboží, služby a podobně). Tento soubor neslouží k spotřebě nýbrž k další výrobě. Velkou neznámou je trží mechanismus a trh obecně. Tam se vše řídí podle křivky nabídky a poptávky. Nabídka udává množství výrobku, nabízené zákazníkovi a poptávka naopak přání zákazníka. Ideální stav se vyznačuje jako když se obě položky setkají a prodejce má přesně takové množství, které nakupující požaduje, což nebývá běžné. Podle křivky se odvíjí cena výrobku Inflace. Všichni se toho bojí, všichni o tom mluví, co to vlastně je? Zjednodušeně je to navyšování průměrné ceny. Opakem je příjemnější deflace, při které dochází k snižování cen. Meziroční inflace k říjnu roku 2018 jsou 2% Inflace se dělí na mírnou (do 10% kdy výrazně nenarušuje fungování ekonomiky), pádivou (značné náklady) a hyper ( závažné problémy) Jaké jsou ekonomické systémy? Jsou čtyři jednoduché kategorie. První je zvyková. Jedná se nakládání peněz na základě zvyků a tradicích. Tento šuplík je už dávno opuštěný a nalezneme ho jen u některých národů. Řízení vládou se projevuje centrálně plánovaná. V této přihrádce se nacházela i Česká republika za doby socialismu. Tržní je koordinovaná pouze prostřednictvím trhu, bez zásahu státu. A nakonec tu máme smíšenou, kde se naše republika právě nachází. Je to podoba tržní ekonomiky se zásahy státu Pojmů je spoustu, je to přeci jen celá věda. Naštěstí nejsem ekonom, takže se v nich nemusím hlouběji vrtat. Každopádně je to určitě vědní disciplína, která se nás všech ať více, či méně dotýká a stojí za to se v tom trochu vyznat. Článek Základní pojmy Ekonomie aneb jak se v ní vyznat se nejdříve objevil na Ascot.

  • Web: Ascot
  • Aktualizace: 29.7.2024
projít na článek

Rozdělení baterií podle elektrochemického principu

Li-Ion, LiPoly, LiFePO4 - kdo se v tom má vyznat? - - - Zde najdete jednotlivé typy baterií, které mají co do činění s elektrokoly a jejich základní vlastnosti, zejména výhody a nevýhody.

projít na článek

Základní internetové pojmy

Abychom byli schopní se zorientovat v prostředí internetu, není na škodu si vyjasnit základní pojmy, které s ním souvisejí a lépe tak porozumět a orientovat se v jeho prostředí. Takových pojmů je celá řada, ale my se zaměříme úplně na ty nejzákladnější, j

projít na článek

Tištěný bulletin Centra Narovinu 6 / 2024

16. ročník zdravotního pojištění právě začal * Trip to Kenya… aneb návštěva podporované holčičky * Podpora vzdělání má smysl! * Základní škola U Obory pomáhá * Férový obchůdek Centra Narovinu

projít na článek

Zlomový býk v Lisabonu, aneb pravdivý příběh o ISO

Text najde na stránkách National Geographic Česko. The post Zlomový býk v Lisabonu, aneb pravdivý příběh o ISO appeared first on Jan Rybář.

projít na článek

Zabal to, pošli to aneb jak balíme objednávky?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. The post Zabal to, pošli to aneb jak balíme objednávky? appeared first on naarden.

projít na článek