Česká národní banka zveřejnila zářijové rozhodnutí bankovní rady o základní úrokové sazbě. Ta zůstává nadále beze změny na sedmi procentech, přičemž na této úrovni se drží již od loňského června. Podle guvernéra centrální banky navíc není vyloučeno, že základní úroková sazba zůstane na aktuální hodnotě déle, než se čekalo. Dle prognózy ČNB by totiž ke snižování základní úrokové sazby mělo dojít na přelomu letošního a příštího roku, guvernér nicméně nyní prozradil, že vyšší sazby (respektive sazby nezměněné) očekává bankovní rada v příštím čtvrtletí i dvou. Snižování sazeb se tak zatím probírá čistě v teoretické rovině, stejně jako tomu je možné dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB, který by její guvernér dokonce rád překonal. Příspěvek Základní úroková sazba zůstává beze změny pochází z Parker & Hill
Turecká centrální banka opět zvýšila základní úrokovou sazbu – tentokrát o 5 %. Základní úroková sazba v Turecku je nyní 30 % a je tedy nejvyšší za posledních 20 let. Zvyšování základní úrokové sazby pokračuje již čtvrtý měsíc v řadě, a to v souvislosti s
projít na článekPro zvýšení klíčové úrokové sazby hlasovalo na zasedání bankovní rady všech 7 členů. Hlavní příčinou rozhodnutí ČNB je pravděpodobně vyšší inflace. Dalším faktorem může být kurz koruny, který posiluje méně, než ČNB očekávala. Dopad na sazby hypoték se neo
projít na článekÚrokové sazby je jeden ze způsobů jak mohou jednotlivé centrální banky ovlivnit inflaci. V případě zvyšujících se úrokových sazeb se zdraží peníze a zároveň se lidem více vyplatí nechat peníze na spořících účtech nebo termínovaných vkladech. V opačném pří
projít na článekPrůměrná nabídková úroková sazba hypoték klesla na začátku září na 6,1 procenta, což je pokles o devět bazických bodů oproti předchozímu měsíci. Tento trend pokračuje již čtvrtý měsíc v řadě, což může naznačovat, že banky The post Pokračuje trend zlevňová
projít na článekOligofruktóza je tradiční prebiotikum, které pomáhá snižovat váhu a energetický příjem u obézních osob beze změny životního stylu a stravování. Tento jev se vysvětluje snížením příjmu energie, který způsobí právě oligofruktóza, neboť ovlivňuje postpradiál
projít na článek