Zásady u přidělování OOPP

Osobní ochranné pracovní pomůcky jsou nedílnou součástí mnoha pracovišť. Za jejich přidělování je odpovědný zaměstnavatel, který také stanovuje způsob, podmínky a dobu používání OOPP, a to na základě rizik spojených s konkrétním pracovištěm. Co vše byste měli o přidělování a povinnosti OOPP vědět? Každé pracoviště má svá specifika Žádné univerzální pravidlo pro poskytování a používání ochranných osobních pracovní pomůcek neexistuje. Druh i způsob využívání se liší u každého pracoviště, stejně jako nalezená rizika a pracovní podmínky. Přečtěte si také: Evidenční karta OOPP musí být při kontrole v pořádku Zaměstnavatel má zákonnou povinnost v neustálém vyhledávání rizik a jejich minimalizaci. V prvé řadě se tedy pokusí odstranit nebo minimalizovat dané riziko, až ve druhé fázi dochází k řešení rizika pomocí ochranných prostředků. Je to tedy právě zaměstnavatel, který určuje hlavní důvody, proč a jaké OOPP zaměstnanci používají. To by měl konzultovat s osobou odborně způsobilou v prevenci rizik, tedy OZO, která vyhodnotí rizika na pracovišti a poté doporučí vhodné ochranné pomůcky pro zaměstnance. Tabulka, která vám ulehčí práci Nařízení vlády č. 495/2001 Sb. pro tyto účely obsahuje v příloze č. 1 Tabulku pro vyhodnocení rizik pro výběr a použití ochranných prostředků. Najdete zde uvedené části těla a vypsaná rizika. Pomocí tabulky si tak snadno vyhledáte rizika, která se na vašem pracovišti vyskytují, na jaké části těla působí a podle toho i výběr adekvátních OOPP. Přečtěte si také: OOPP základní pravidla Nezapomeňte na dokumentaci o přidělování! U poskytování OOPP to ale nekončí! O všem musíte mít řádně vedenou dokumentaci, kde budete mít uvedeno černé na bílém to, že si zaměstnanci přebírají určené pomůcky a používají je. Více se o evidenci OOPP dozvíte v tomto článku. Nevíte si s BOZP rady? Neváhejte a kontaktujte odborníky na bezpečnost práce a požární ochranu, kteří vám rádi poradí, a navíc vám ušetří spoustu času i financí. Příspěvek Zásady u přidělování OOPP pochází z Bezpečnost práce info

projít na článek

CHCETE-LI UŠETŘIT, VSAĎTE NA VSAĎTE NA SPRÁVNÉ PŘIDĚLENÍ OOPP VI. - Ochrana dýchacích cest

Nejlepší způsob bezpečnosti práce je včasná a účinná prevence. Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) se přidělují k ochraně před definovanými riziky.

projít na článek

CHCETE-LI UŠETŘIT, VSAĎTE NA VSAĎTE NA SPRÁVNÉ PŘIDĚLENÍ OOPP IV. - Osobní ochrana zraku

Nejlepší způsob bezpečnosti práce je včasná a účinná prevence. Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) se přidělují k ochraně před definovanými riziky.

projít na článek

Změny v zákoníku práce 2023

Dnes, 1. října 2023, nabývá na účinnosti dlouho očekávaná novela zákoníku práce. Novelizace se týká například dohod o provedení práce mimo pracovní poměr a práce na dálku, kterou známe jako home office. Pojďme se blíže podívat na změny, které nás čekají.

projít na článek

Zahradní pergola – jak ji legálně postavit bez stavebního povolení

Je postavit pergolu bez stavebního povolení? A jaké konstrukční zásady dodržet, aby vydržela co nejdéle?

projít na článek

Zásady zpracování osobních údajů

V naší organizaci považujeme osobní údaje za velmi cenné informace a podle toho s nimi také nakládáme. Prosíme přečtěte si, jak k ochraně osobních údajů přistupujeme. Pokud byste s jakýmkoliv bodem nesouhlasili, kontaktujte nás .

projít na článek