Závdavek a záloha

Jaký je rozdíl mezi slovy záloha a závdavek. V období měsíců duben až červen kalendářního roku 2021 jsem se setkal s novou formulací, užívanou v obchodních smlouvách, a to u korporací nově vzniklých i dlouhodobě působících na obchodním trhu v ČR. Je to formulace, cituji: Účastníci tak výslovně vylučují aplikaci ust. § 1808 odst. 2 věta druhá občanského zákoníku a § 1809 věta druhá za středníkem. Pro pochopení významu těchto dvou vět je nutné připomenout, že se v obchodních vztazích stále používá slovní spojení dejte mi zálohu. S účinností občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) vstoupilo do obchodních vztahů mimo slova záloha i nové slovo závdavek. Proto si vysvětlíme rozdíl mezi oběma slovy: Záloha (§ 1807) vznikne ještě před uzavřením smlouvy a má dvě funkce, funkci důkazní, tj. že smlouva byla uzavřena a funkci sankční, která se využívá, když poskytovatel zálohy nesplní svůj závazek. Závdavek (§ 1808 a § 1809) vzniká nejpozději při uzavření smlouvy a tím plní funkci první, funkci důkazní. Druhou funkcí je, že plní funkci zajišťovací, která zaručuje že poskytovatel závdavku svůj dluh splní. Třetí funkcí je funkce sankční, tj. v případu, že poskytovatel závdavku nesplní svůj závazek, např. odebrání zboží apod., a příjemce závdavku má právo ponechat si uhrazený závdavek. Ve smyslu výše uvedeného je účelné při sepisování smluv neuvádět v textu smlouvy slova složená jistota nebo garance, protože v případě sporu bude velmi obtížné posuzovat a prokazovat, co těmito slovy, které nový občanský zákoník neobsahuje, smluvní strany zamýšlely. Je-li ve smlouvě uvedena formulace, kterou jsme si citovali v prvním odstavci tohoto článku, můžete s jistotou dovodit, že v případu, kdy nesplníte své povinnosti, se vzdáváte již zaplaceného závdavku a ztrácíte právo na jeho vrácení. Z pohledu zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, podléhá závdavek zdanění podle § 28, odst. 1, písmeno d).The post Závdavek a záloha first appeared on Účetnictví Hradec Králové.

projít na článek

Abecední seznam článků

Kompletní přehled všech aktuálních článků. Aktualita. Archivace dokumentů. Verifikujte. Autorská práva. Zjistěte více. GDPR (Ochrana osobních údajů. Prozkoumejte. Legalizace výnosů z trestné činnosti. Zjistěte více. Mezinárodní spolupráce. Ověřte si.

projít na článek

N 3714 Pronájem zařízeného bytu 2+kk, 78m2, Praha 2 Vinohrady, Anny Letenské

 Pronájem zařízeného bytu 2+kk, 78m2, Praha 2 Vinohrady, Anny Letenské Pronájem zařízeného bytu 2+kk, 78m2, Praha 2 Vinohrady, Anny Letenské Nabízíme pronájem nově zrekonstruovaného plně zařízeného bytu 2+kk, 78m2. Pronájem zařízeného bytu 2+kk, 78m2,

projít na článek

Technický benzínový čistič sud 170l

Benzínový technický čistič. K ceně je účtována záloha za sud 2057,- Kč včetně DPH 21%. Přípravek sloužící k odmašťení povrchu předmětu před jeho natíráním a k očištění pracovních pomůcek. Nelze použít k ředění nátěrových hmot. Pouze ilustrační foto.

projít na článek

Technický aceton sud 170l

Technický aceton. K ceně je účtována záloha za sud 2057,- Kč včetně DPH 21%. Přípravek sloužící k odmašťení povrchu předmětu před jeho natíráním a k očištění pracovních pomůcek a zařízení. Nelze použít k ředění nátěrových hmot a nesmí

projít na článek

Ředidlo U 6000 sud 170l

Ředidlo do polyuretanových nátěrových hmot. K ceně je účtována záloha za sud 2057,- Kč včetně DPH 21%. K ředění polyuretanových a případně dalších nátěrových hmot, které mají toto ředidlo předepsáno. Pouze ilustrační foto.

projít na článek