Zázvorky

Letos začínám vánoční cukroví s babiččiným receptem na zázvorky. Toto typické staročeské cukroví dostalo jméno podle hlavní ingredience a to zázvoru. Díky němu pak dostávají nádhernou zázvorovou vůni a jemně štiplavou chuť. Zázvorky stejně jako tradiční perníčky je nejlépe nechat nějaký ten týden uležet, aby krásně změkly. Já se přiznám, že je jím klidně i dřív. Ingredience pro cca 3 plechy 375 g hladké mouky 250 g cukr krupice 3 žloutky 2,5 bílku 1/2 kypřícího prášku 10 g rozpuštěného másla 10 g mletého zázvoru Postup Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut. Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem. Sypkou moučnou směs si vysypeme na vál (kuchyňskou linku) a doprostřed přilijeme rozpuštěné máslo (nesmí být moc teplé). Za stálého zpracování rukama postupně přilíváme tekutou směs z robotu a hněteme, dokud nevytvoříme dokonale hladké nelepivé těsto. Hotové těsto za podsypávání moukou ihned vyválíme na 0,5 cm placku a vykrajujeme požadované tvary. Zázvorky dáme na plech s pečícím papírem a necháme nejlépe přes noc na lince oschnout (popř. minimálně 5 hodin). Poté pečeme při 165 °C dorůžova. Já pekla každý plech cca 10 minut, tento čas je však pouze orientační, každá trouba peče jinak. Hotové zázvorky jsou světlé s mírně narůžovělým nádechem, který poznáte nejlépe zespodu zázvorky. Vychladlé zázvorky necháme uležet v chladu. Článek Zázvorky se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek