67% Evropanů si nedokáže představit život bez kávy, avšak více než třetina z nich vůbec netuší o vlivu kávy na jejich zdraví. Argumenty zdravé výživy, nemusí být vždy pochopeny. I přes velkou oblibu kávy v kulturním prostředí Evropy, si přibližně 39% dotázaných Evropanů, není jistá o účincích kávy na svoje zdraví, respektive o potenciálních benefitech kávy ve vztahu k jejich zdraví. Káva je velmi úzce spjata s našim (evropským) životním stylem, kdy dominuje konzumace kávy doma, v kanceláři nebo v kavárnách, přičemž 40% dotázaných potvrzuje, že tento nápoj je jejich dobrým startem dne. Průzkum provedený Mezinárodní asociací pro výzkum vlivu kávy na zdraví, mezi 4119 respondenty napříč 10 Evropskými zeměmi a publikovaný v lednu 2016, byl zaměřen na porozumění jejich chování, vědomostí a důvěře ve zdravou výživu. Výsledky ukazují, že ačkoliv 70% Evropanů se domnívá, že jsou zdraví, mnozí stále neví, jakou změnou životního stylu, mohou přispět k redukci běžných rizik se vznikem onemocnění například diabetu typu 2, Alzheimerovy choroby, či kardiovaskulárních onemocnění. Klíčové body: Většina respondentů se domnívá, že jsou „zdraví“. S nárůstem obezity v populaci se ale lze domnívat, že tato domněnka může být způsobena nadmírou sebejistoty v ohledu nad vlastním zdravím a životním stylem. 70% Evropanů sebe samo popisuje jako „docela zdravý“ nebo „velmi zdravý“ Francouzi se cítí nejvíce zdraví, kdy 83% z nich sebe popisuje, jako „docela zdravý“ nebo „velmi zdravý“. Dánové se nejčastěji popisovali buď jako poměrně nezdravý nebo velmi nezdravý (51% celkem) Konzumenti kávy vykazovali o 12% vyšší hodnocení svého zdraví, oproti ne-konzumentům kávy. 76% respondentů udává, že potřebuje více informací k udržování zdravého životního stylu. 46% žen a 40% mužů uvádí, že mezi jejich novoroční předsevzetí patří také zdravější stravování v roce 2016. Podle výzkumu, jsou „každodenní“, krátkodobé zdravotní úzkosti, upřednostňovány před dlouhodobými zdravotními riziky navzdory, jako jsou například rakovina, kardiovaskulární (srdeční) onemocnění a nadměrná konzumace alkoholu, jenž patří mezi nejrozšířenější zdravotní rizika v současné Evropě. 24% respondentů by chtělo lépe zvládat jejich stres (nejvíce to zdůraznili Italové, kde se obává stresu 32%), a 28% by chtělo cítit více energie a méně vyčerpání (nejvíce unaveným národem byli Finové, s 45% Finů obávajících se únavy); oproti pouhým 12%, kteří měli obavy ze vzniku rakoviny, a 10% těch, kteří se obávají o zdraví svého srdce. Uvedená data podporují tvrzení, že civilizační choroby jsou v současnosti velmi obávané napříč společnostmi a vyrovnávají se obavám o vznik závažných onemocnění jako je právě rakovina či srdeční selhání. Respondenti se často snaží rozpoznat potenciální zdravotní benefity kávy, přičemž skutečné povědomí je stále zahaleno řadou mýtů: 71% Evropanů nevěří, že konzumace kávy nepomáhá snižovat rizika při vzniku cukrovky typu 2 (z toho je 75% ve věku 55+). Jakkoliv skutečnost a vědecké průzkumy dokazují opak a doporučují pít 3 – 4 šálky kávy denně, což je spojeno (v průměru o 25%) s nižším rizikem rozvoje cukrovky typu 2. 63% Evropanů se domnívá, že konzumace kávy nepomáhá se snižováním rizika mentální demence u starších lidí, jako například Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby (64% dotázaných je ve věku 55+ a benefitům kávy nevěří). Doposud však všechny průzkumy doporučují dlouhodobou přiměřenou konzumaci kávy, která má vliv na snižování rizik s rozvojem Alzheimera. 42% Evropanů věří, že konzumace kávy zvyšuje rizika kardiovaskulárních onemocnění (54% jsou ve věku 18-24let). Ovšem vědecké studie ukazují na vztah, mezi přiměřenou konzumací kávy a snížením rizika vzniku kardiovaskulárních (srdečních) onemocnění. Věk hraje roli napříč respondenty ve vztahu k povědomí o benefitech konzumace kávy a jejího vlivu na zdraví: V průměru, skupina v rozmezí 18-24 let věku, věděla nejméně v rozpoznání zdravotních benefitů kávy; například pouze 28% vědělo, že káva může zvýšit koncentraci a bdělost. Respondenti starší 35 let věděli jen velmi málo o možných chorobách, jimž jsou vystaveni a 56% z nich nevěděli o možných výhodách konzumace kávy ve vztahu ke zmíněným chorobám a riziku kardiovaskulárních onemocnění. Každopádně 67% respondentů uvedlo, že si nedovedou představit život bez kávy. Samotná konzumace kávy a vliv kávy na zdraví člověka bylo podrobeno několika vědeckými posudky a stále jsou patrné přínosy, které má konzumace 3 – 5 šálků denně, na lidský organismus ve snižování, či předcházení řady onemocnění a mají pozitivní vliv na fyziologii a stejně tak mají místo i ve zdravém jídelníčku a zdravém životním stylu. Profesor Chris Seal, z Food and Human Nutrition na Univerzitě v Newcastelu dodává, že: „Mnoho Evropanů si užívá svůj šálek kávy, přičemž někteří se stále cítí provinile ve vztahu ke svému zdraví, aniž by museli. Přiměřená konzumace kávy je naopak prospěšná v mnoha ohledech, jako například snižování srdečních onemocnění a cukrovky typu 2. Naštěstí to tedy znamená, že lidé si mohou dopřát svůj šálek kávy a to bez pocitu viny.“ Šálek pro espresso na zrnkové kávě Chicco dOro.The post Zdravá výživa nemusí být vždy pochopena first appeared on Káva Chicco d'Oro.
Naše společnost získala excelentní rating v hodnocení „Zdravá firma“ a byla zařazena mezi TOP 1% finančně nejstabilnějších firem v České republice. Článek Zdravá firma se nejdříve objevil na Amsoft Ostrava.
projít na článekJak mít zdravá střeva? Zdravá střeva jsou základem našeho celkového zdraví. Obsahují až 500 různých druhů bakterií (škodlivých, ale i prospěšných či dokonce nezbytných) a mají více funkcí, než jenom trávit přijímanou potravu. Střeva jsou hlavním orgánem i
Komplexní výživa kloubů s přírodním extraktem Boswellia serrata pro zmírnění zánětu a bolesti.
Tekutý doplněk stravy se sladidlem. Komplexní výživa kloubů s přírodním extraktem Boswellia serrata a vitamínem C pro zmírnění zánětu a bolesti.
Střevlík kožitý vyskytoval se hojně na celém území Evropy. Dnes díky chemikalizaci zemědělství a pěstování monokultur je na ústupu. U nás v sadě se mu daří, říká se: Kde je střevlík, je zdravá půda.