Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví. Tělo si je však nedokáže vytvořit, takže musí být přijímány stravou. Ve větším množství jsou obsaženy zejména v tučných rybách – losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely – nebo v ořeších. Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory. V mozku byla zjištěna vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin, zdají se tedy nezbytné pro poznávací funkce, paměť a výkonnost mozku, také mají vliv na chování. Je potvrzeným faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, je u nich zvýšeno riziko nervových a očních komplikací po narození. Rovněž u hyperaktivních dětí byla v krvi zjištěna nižší hladina omega-3 mastných kyselin. Příznaky jejich nedostatku obvykle zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.
Nukleové kyseliny RNA a DNA jsou klíčovou složkou lidského organismu. Jakou v těle plní funkci? Z jakých složek jsou tvořeny? Jak souvisí nukleové kyseliny s puriny? Nukleové kyseliny jsou nositeli genetické informace. Z tohoto hlediska zastávají v organi
V minulosti se při mononukleóze nařizovala přísná jaterní dieta. Bylo ale vědecky vyvráceno, že by taková přísná dieta měla příznivý vliv na průběh nemoci, spíše naopak může po delší době škodit, a to tím, že neobsahuje některé důležité živiny, jako jsou
projít na článekVitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Pokud chcete zvýšit jeho vstřebávání v těle, je dobré současně s ním přijímat i mastné kyseliny. Vitamín E se řadí mezi významné antioxidanty, což znamená, že zabraňuje vzniku nebezpečných volných radikálů
projít na článekVíte, co všechno by vám mohla způsobit zvýšená hladina kyseliny močové? Vysoká hladina této kyseliny způsobuje hlavně onemocnění ledvin a kloubů. Někdy se může podílet na tvorbě močových kamenů. Je špatně rozpustná ve vodě. Ve většině případů se vyšší kon
projít na článekŠípkové keře rostou všude kolem nás a nabízejí nám plody, které jsou bohaté na vitamíny a obsahují drobná semínka, z nichž se lisuje drahocenný olej. Šípkový olej má výrazně blahodárné účinky při péči o celé tělo. V šípkovém oleji jsou zastoupeny napříkla
projít na článek