Další den jsme měli naplánovanou návštěvu pana Li v Lugu, návrat zpět k Linovi do Dong Dingu a konečně i výlet do míst mimo oblast pečených dongdingů, do Yuchi. Protože nás ale pořád drtí jet leg a nedostatek nočního spánku, který doháníme ráno, Lina opět nestíháme. Autem vyrážíme s kámošem Woodem na návštěvu pana Liho, který je porotcem soutěží a certifikovaným hodnotitelem čaje v Lugu Tea Farmers Association. Kromě toho je také farmářem, který obhospodařuje své zahrady v Qi Lai, Dong Ding a něketeré jeho zahrady jsou vedené v přirozeném režimu, bez použití zemědělské chemie. Věnuje se také pečení čajů, které si vybírá ze vzorků, posílaných k hodnocení a konzultaci do asociace. Přechutnáváme u něho čerstvé vzorky z Shan Lin Xi, na kterých vlastně oboustranně ladíme chuťové preference a požadavky. Několikrát se zřejmě dobře trefíme do hodnocení čaje a tak se od základní nabídky dostáváme k neskutečným peckám. Takže by se snad zadařilo? Sice jsme původně chtěli nakupovat jarní čaje, ale nešlo odolat takovým lahůdkám jako je Qi Lai Chin Shin Gui Fei s tak pronikavým a neskutečně opojným aroma, vyváženým tělem a vytrvalostí. Jen stěží jsme mohli uvěřit, že se jedná o čaj z jara minulého roku, kdy bylo na zahradě velké množství pomocníků v podobě drobného hmyzu Jacobiasca Formosana, který panu Limu v práci pomáhal. Samozřejmě toto je možné jen v případě, že se nepoužije jarní postřik. Vysvětloval nám také, že tohoto aroma jde dosáhnout téměř v každé sezóně správným přístupem k zavadání a oxidaci. Čaj je krásně prozrálý, odpočatý a neskutečně atraktivní k pití. Druhý „model“, který jsme zalívali byla Qi Lai Gui Fei Mei Ren. Podzimní čaj z roku 2012, který v sobě snoubí mladé, živé aroma vysokohorské Gui Fei a sladkost a hloubku Dong Fang Mei Ren. Čaj je to velmi poklidný, elegantní a naprosto harmonický, jsou výborně znát ony čtyři roky od sklizně, kdy čaj mohl vyzrát a „zmoudřet“. Toto je čaj, který chcete pít denně, od rána do večera. Pecka! Bereme oba, ale bohužel už nemáme čas na další a další vzorky, dáváme si už jen jeden starší čaj, ale jsme už jednou nohou v autě a míříme ke strýčkovi našeho kamaráda, nadšenému naturálnímu pěstiteli kultivaru Ruby aka TTES 18. Po cestě se letmo pozdravíme s panem Wanem, který u své továrničky akorát zalévá trávník (pamatujete jeho Ruby z minulého roku?) a pokračujeme dál k panu Wangovi. Jeho zahrada je takovým malým rájem pro čajovníky. Na půl akru, kde konvenční zahrady nasázejí okolo 600-800 čajovníků, on má jen 300 keřů. Čajovníky pěstuje s větším odstupem, čímž umožňuje lepší cirkulaci vzduchu a větší prostor pro ideální vzrůst. Zahrada má ideální sklon, takže voda při deštích stéká a kořeny se nedusí v záplavě vody, samozřejmě žádná chemie ani v blízkém okolí, dokonce se dohodl se sousedem, který v jeho sousedství pěstuje betelové palmy, že mu bude ručně vysekávat trávu, výměnou za nepoužívání herbicidů. Ročně vyprodukuje asi 300 kg čaje a minulý rok se v místní soutěži několikrát umístil na druhém místě v soutěži asociace farmářů Yuchi. Ochutnáváme dva čaje, čerstvý jarní, který je medově sladký, hebký, lehounký a silně kořenitý a také jeho soutěžní, těžší, výrazně kořenitý čaj z letní sklizně minulého roku. Vlastně mne více oslovila jarní elegance a tak se rozhodujeme pro několik tchajwanských kilogramů (600g), které přivezeme domů. Není to čaj levný, to v žádném případě, ale věřte mi, že budete pít to nejlepší, co se letos na jaře v Yuchi urodilo. Pan Wang nám ještě povypráví o svých ambicích letos v soutěži zvítězit a také o plánech na založení další zahrady, pro kterou hledá místo. Budeme se těšit a držíme palce, ale mizíme Začíná se smrákat, vylétají komáři. V Puli nás čeká náš ezoterický profesor, který nám zajistil nocleh u svého kamaráda, který provozuje malý bed and breakfast v nádherném, starém, dřevěném domě na okraji města. Zde se pravidelně schází klub milovníků čaje z přilehlého okolí, složený z farmářů, profesorů, umělců a jiných individuí a probírají čajově ezoterická témata, vychvalují a pomlouvají jiné farmáře a čajové producenty, u toho pijí hektolitry čaje a já se tak nějak na chvilku ocitám zpět u nás doma a těší mě, že jsme vlastně úplně normální :-D. Bohužel jsme odmítli u Wanga jídlo, jsme neskutečně vyčajovaní a tak s díky odmítáme pozvání na čajovou seanci s profesorem, který okolo deváté hodiny večerní vytáhl své čínské Wu Yi modely, které úspěšně přelouhovával do bezvědomí, že je byl schopen pít snad jen on. Vyrážíme raději na noční trh v Puli, kde pojídáme místní „street food“. Na závěr ještě rozčílíme našeho buddhistického učitele s požadavkem na snídani na desátou. Jeho chápající žena ho naštěstí uklidní a já doufám, že i dnes večer v sobě při meditaci objeví buddhu :-D. Z Puli je to jen kousek do oblasti Lu Shan a Ching Jing, kam míříme další den na sklizeň čajů na zahrady pana Kuo a paní Lin (která se ovšem nekoná, jak máme druhý den zjistit) Článek Ze života hmyzu se nejdříve objevil na Tea Mountain.
Teplé počasí nás táhne k vodě – a láká hmyz do naší domácnosti. K tomu, abyste jaro, léto a podzim prožili bez nepříjemných kousanců, postačí drobné vylepšení domácnosti. Síť proti hmyzu do oken. Proč byste do ní měli investovat ještě letos? Chráníte svou
projít na článekSpolehlivá ochrana proti hmyzu pro váš pavilon, markýzu, altán na zahradě nebo na terase. Jemná síťovina udrží nepříjemný hmyz mimo váš dosah, aniž by bránila ve výhledu. Barva sítě: černá materiál: polyester Rozměry: délka 12 m (2 x 6 m) x výška 2 m, vho
projít na článekFirma Jiří Starý vám nabízí servis a montáž oken, interiérových dveří, obložek, žaluzií, venkovních rolet, látkových roletek a sítí proti hmyzu. Zabýváme se též a seřízením oken, prodejem náhradních dílů a příslušenství.
projít na článekV pondělí 14. června jsme my, žáci druhého ročníku, vyrazili spolu s několika spolužáky ze sexty do Brna na výstavu Body Worlds - Cyklus života.
projít na článekNaše firma se zabývá prodejem a montáží plastových oken a dveří. V naší nabídce nechybí ani doplňky jako sítě proti hmyzu, žaluzie, parapety a rolety. V rámci montáže provádíme i související stavební práce. Dále náš sortiment zahrnuje sekční garážová vrat
projít na článek