Zlato v českých korunách vzrostlo v roce 2023 o 12,5 %, což překonalo i inflaci. Kam se cena zlata posune v roce 2024? (pravidelná zpráva)

Zlato v uplynulém roce potvrdilo svou primární roli - tj. ochranu před inflací. Zlato zhodnotilo úspory svých držitelů o 12,5 % a růst jeho ceny překonal i průměrnou míru inflace v zemi v loňském roce, která je odhadována na 10,8 %.

projít na článek

Nákup zlata v Česku se vyplatí

České investory do zlata navíc nemusí trápit ani jeho současné oslabení. V korunách totiž cena zlata stále roste. Loni například v korunovém vyjádření zlato posílilo o 11 procent, a to přesto, že v dolarech zlato ztratilo zhruba 15 procent.

projít na článek

Cena zlata vykazuje od začátku roku rezistenci vůči poklesu (pravidelná zpráva)

Robustní údaje z amerického trhu práce, jestřábí postoj FEDu nebo mnohem lepší než očekávaný americký HDP - žádná z uvedených zpráv nevyvolala výrazný výprodej zlata. Zlatu se zatím daří držet kritickou podporu nad 2.000 USD a jeho cena minulý týden uzavř

projít na článek

Proč čekají zlato lepší roky?

Produkce zlata nedávno dosáhla vrcholu a začne klesat. Jeho cena může brzy vystřelit vzhůru. Světová produkce zlata by letos podle týmu komoditních analytiků GFMS z Thomson Reuters měla klesnout o 3 %. Skončí tím nepřetržitý sedmiletý růst nabídky zlata

projít na článek

Dobrá zpráva pro zlato

Na začátku února uvedla Čínská asociace zlata, že nákupy čínských spotřebitelů vzrostly o 41 % a dosáhly rekordních 1 176,4 tuny kovu.

projít na článek