Znáte bílý čaj

Slyšeli jste již někdy o bílém čaji? Je to mezi čajovými odvary spíše rarita, ale velmi oblíbená pro své docela zajímavé vlastnosti. Jak je to s kofeinem Pití čajů z čajovníku se vyznačuje jednou typickou vlastností pro někoho výhodnou a pro jiného přesně naopak. Jedná se o obsah teinu neboli kofeinu. Kofein je alkaloid, látka, s níž čajovník chrání své listy v přírodě před sežráním okolními savci či ptactvem. Pro zvířata je tein toxický, pro člověka nikoli, ovšem je to návyková látka s některými účinky, pro něž se pití těchto nápojů stává pro některé osoby zapovězeným. Nejvíce kofeinu naleznete v černém a zeleném čaji. Tyto druhy jsou v čajovnách k dispozici nejčastěji a většina konzumentů tu také počítá s tím, že na ně bude kofein působit v nemalé míře. Poněkud odlišně je na tom však bílý čaj. Jsou to vlastně nefermentované čajové pupeny, v nichž se dosud nestačil plně rozvinout ochranný potenciál kofeinu, tím pádem se v nich vyskytuje pouze velmi malé množství této látky. Odhadem je to v jednom čajovém nálevu přibližně 15 miligramů, zatímco v zeleném čaji je již téměř dvojnásobek a v černém čaji dokonce čtyřnásobek. A v kávě stejného objemu bývá až desetinásobné množství kofeinu. Pěstování čajovníku pro bílý čaj patří k nejnáročnějším procedurám této zemědělské činnosti, což se také odráží na ceně, ovšem nemusíte litovat vzhledem k tomu, že v čajových pupenech naleznete obrovské množství rostlinných antioxidantů. Bílé čaje se k nám dováží z Japonska, Srí Lanky, Indie a Číny. Jak chutná bílý čaj Bílé čaje mají odlišnou chuť, lze ji popsat jako spíše sladší, osvěžující a velmi vzdušnou, na rozdíl od fermentovaných, spíše zemitých černých čajů. Pro svůj velmi vysoký obsah antioxidantů a naopak nízký obsah kofeinu jej lze doporučit každému, kdo se raději vyhne kávě a fermentovaným nebo zeleným čajům, běžně podávaným na návštěvách při různých slavnostních příležitostech. Článek Znáte bílý čaj se nejdříve objevil na Muronka.

  • Web: Muronka
  • Aktualizace: 13.4.2024
projít na článek

Znáte Pou?

Pravděpodobně mnozí z Vás byli v dětství svědky epochálního fenoménu pod názvem Tamagoči. Novinka, jmenující se Pou je v podstatě The post Znáte Pou? first appeared on Co je internet?.

projít na článek

NOVINKA: Stroboskop - bílý - 60s

Bílý stroboskop po zapálení zápalnice produktuje velice ostré bílé světelné záblesky. Hodí se na fotbalové stadiony ale i do budov na airsoftové akce. Dokonale dezorientuje osobu v místnosti.

projít na článek

NOVINKA: Stroboskop - bílý - 90s

Bílý stroboskop po zapálení zápalnice produkuje velice silné bílé světelné záblesky. Hodí se na fotbalové stadiony ale i na softové akce do budouv. Dokonale dezorientuje osobu v místnosti, což se hodí

projít na článek

NOVINKA: Filmový dým - bílý

Velké balení dýmové slože. 2kg v balení. Slož se nasype a přilloží se k ní zápalnice. Po zapálení se začne produkovat velice silný a hustý bílý dým. Délka dýmu podle množství slože. 2kg

projít na článek

Pozastavení výkonu rybářského práva na nádrži Bílý Halštrov

Od 1. 9. 2020 je až do rozhodnutí soudu pozastaven výkon rybářského práva na nádrži Bílý Halštrov...

projít na článek