Plak je lepivý bezbarvý film bakterií, který se tvoří na zubech. Způsobuje pocit drsného jazyka, nejpatrnější je při čištění zubů. Tvorbu plaku podporují sacharidy obsažené v potravinách (cukry a škroby), například v mléce, nealkoholických nápojích, rozinkách, koláčích nebo v cukroví. Bakteriím žijícím v ústech tyto potraviny prospívají, protože vytvářejí kyselinu, která vede k tvorbě zubního plaku. Postupem času tyto kyseliny poškodí sklovinu natolik, že vznikne zubní kaz. Plak se může vyvinout i pod dásní na kořenu zubu, čímž způsobí rozpad kosti vyživující zub.
Plak je čirý nebo bílý film, který se objevuje na povrchu zubů a dásní. Obsahuje jednak bakterie přirozeně se vyskytující v ústech, jednak bakterie z jídla. Když tyto bakterie ztvrdnou, vytvoří na zubech zubní kámen. Ten lze odstranit pouze v zubní ordina
projít na článekZubní pasta je pasta nebo gel používající se pro zlepšení estetického vzhledu a zdraví zubů. Bývá používána k čištění zubů společně se zubním kartáčkem. Lidé si mylně myslí, že pasta na zuby napomáhá hygieně ústní dutiny tím, že odstraňuje zubní plak, zub
projít na článekZubní kaz neboli narušení struktury zubní skloviny je infekční onemocnění poškozující tkáň zubu, postihuje nejen sklovinu (vnější vrstvu zubu), ale i zubovinu. Zubní kaz se objevuje častěji, pokud je v přijímaných potravinách velké množství sacharidů (cuk
projít na článekFluór je všeobecně známý jako doplňková látka obsažená v zubní pastě, kde hraje důležitou roli v prevenci zubního kazu, protože fluór zpevňuje sklovinu a chrání ji před kyselinami a bakteriemi způsobujícími plak. Fluór také příznivě ovlivňuje kostru, zpev
projít na článekZubní sklovina je tenká vnější vrstva zubu. Tato skořepina je nejtvrdší tkání v lidském těle. Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Některé produkty, jako je káva, čaj, cola, červené víno, ovocné šťávy a cigarety, mohou zubní sklovinu zabarvit. Pr
projít na článek