11 dobrých důvodů, proč pít portské víno

Portské víno má svou dlouhou historii sahající až do 17. století. Je známé po celém světě jako elegantní nápoj, který vzniká v Portugalsku a proslavili jej především Angličané. Také u nás v Česku začíná být čím dál více součástí života gurmánů, byť ještě nedosahuje takové známosti jako dobré rumy či whisky. Nicméně povědomí o tomto ušlechtilém nápoji se stále zlepšuje, proto si pojďme nastínit, proč by vlastně mělo být portské víno hodné naší pozornosti. 1. Ideální jako aperitiv před jídlem Čekáte na dobrý oběd či večeři a těšíte se na první chod? Aby bylo stolování opravdu dokonalé, dbejte na to, aby mu předcházel aperitiv. Takový nápoj povzbudí vaše chuťové buňky a mozek si uvědomí přicházející gastronomický zážitek. Bílé portské víno je jednoznačně předurčené být výborným aperitivem. Většinou kombinuje čerstvé, ovocné chutě s jemnou kořenitostí, získanou krátkým zráním ve dřevě. Vynikající bude podávané chlazené na 6 8 °C, doplněné praženými mandlemi nebo miskou nakládaných oliv. Nemusíte se však soustředit jen na portské bílé, ve Francii a Belgii před jídlem preferují mladá portská vína typu Tawny. O portském.cz doporučuje: Portské víno Cálem Special Reserve Portské víno Tawny Reserve s hodnocením 85 bodů ve Wine Enthusiast Magazine Cálem Special Reserve vyniká svojí hnědou barvou se zlatavými odlesky. V ústech oceníte víno sametově vyvážené chuti s nádechem ořechů. Ideální pro párování s dorty nebo sušeným ovocem. Koupit na Portské.cz Portské víno Kopke LBV 2015 Portské víno s temně purpurovou barvou a intenzivně zářivým rubínovým okrajem. Vynikající portské víno s vůní zralých lesních plodů a eukalyptu. Na patře zůstává v dlouhém závěru s chutí malin, ostružin a meruněk. V papírové krabičce. Koupit na Portské.cz 2. Sýr a portské jsou nejlepší přátelé Taylors Vintage Port 2011, sýr Stilton a sušené meruňky (za foto díky WOW.pt) Portské a sýr jsou jedním z nejpevnějších gastronomických spojení. Plné, tělnaté LBV s intenzivní ovocitou chutí pohladí vaše smysly ještě lépe, pokud si k němu přikrojíte kostičky sýra s modrou plísní, jako je gorgonzola nebo sýr Stilton. Zkuste však také měkké kozí sýry jako čerstvý Valençay nebo Sainte-Maure. Můj tip:Tvrdé zrající sýry, jako například čedar, dobře zkombinujete s datovanými Tawny, jako je například Quinta do Noval Tawny 20 Years Old. 3. Ke snoubení s hlavními jídly Portské se běžně pije buď před jídlem nebo na jeho konci. Lze jej však úspěšně párovat s mnoha slanými pokrmy. Jemně hutné chutě foie gras jsou dokonale doplňovány svěžím bílým portský vínem, namátkou Cálem Fine White. Sytě červené maso nebo pokrmy ze zvěřiny se dobře hodí k mladému portskému typu Ruby, jako je Kopke LBV 2015. Portská vína Reserve zrající v sudu nebo datovaná Tawny zase nejlépe ozvláštní třeba kachní terinu. Výběr takových vín je široký, vyzkoušejte plné a vyvážené Cálem Special Reserve. Máte rádi portské víno?Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí: že s jistotou poznáte originální portské vínodozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhybudete portské víno správně servírovatdokážete portské párovat s pochutinamipodíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro Stáhnout e-book zdarma 4. Dezerty na scénu Existuje nespočet variant párování portského s dezerty. Máte před sebou dezert připravený z čokolády? Potom volte červené portské vyrobené bez oxidace jako je Late Bottled Vintage nebo Ruby Reserve. Chcete-li pokrmy sladit s příchutí mandlí, vlašských ořechů, kávy nebo karamelu, vyzkoušejte ročníková portská vína zrající v sudu, jako jsou ročníková Tawny Colheity, které se dobře hodí k mnoha klasickým dezertům, jako je crème brûlée nebo tiramisù. Sladká omáčka z portského vína dodá dezertu nový rozměr a hedvábnost 5. Čas po jídle využijte na skleničku portského Portské si každopádně přijde na své na konci jídla a červené portské si můžete vychutnat jako závěrečný drink po večeři. Portské je jedním z nejspolečenštějších vín a jeho bohaté a intenzivní chutě z něj dělají dokonalý závěr jakéhokoliv stolování, ať už formálního nebo uvolněného. Kupte si bohaté a komplexní Cálem Vintage 2002 a rozjímejte s přáteli nad krásami tohoto světa. Ponořte se do úvah nad nekonečností vesmíru, nicméně nezapomeňte, že Vintage je nejlepší vypít ještě týž den, neboť na vzduchu rychle oxiduje. Navíc s portským po jídle se pojí několik historických tradic, jako je například ta s biskupem z Norwiche. Vintage portské před servírování dekantujte v karafě se nadechne a rozvinou se jeho vůně a chutě Nemáte čas ani chuť portské víno dekantovat? Sáhněte po láhvi filtrovaného LBV, jako je například Grahams LBV. Navíc zůstane v pitelném stavu v chladničce klidně i měsíc, což je fajn, pokud nemáte zrovna dostatek spolustolovníků na zkonzumování celé láhve. Dalším úžasným způsobem, jak zakončit dobrou večeři je nalít si skleničku portského ležícího roky ve dřevě. Během dlouhé doby zrání v dubových sudech se tato portská vína stávají jemnými, hladkými a jejich bohaté a komplexní aroma se stále více koncentruje. Jsou to vína, která je třeba popíjet pomalu a náležitě vychutnávat. Věděli jste, že:Portské víno zrající roky ve dřevě podléhá přirozené oxidaci. Díky vlastnostem dubových sudů je po dlouhých letech takové víno až zlatavě jantarové barvy, ve vůni kořenité s komplexní, oříškovou či skořicovou chutí.Do této kategorie patří datovaná Tawny 10, 20, 30 a 40+ letá a také ročníková portská vína typu Colheita. 6. S čokoládou na věčné časy Portské víno a čokoláda jako klasika při párování chutí (zdroj: travel-in-portugal.com/Cockburns) A nikdy jinak, dalo by se říct. Už jsem se toho dotkl výše portské a čokoláda tvoří jednu z nejpříjemnějších kombinací. Nejúspěšnější manželství jsou mezi hořkou čokoládou nebo lanýži s vysokým obsahem kakaa a ovocnějšími styly portského, jako je Reserve Ruby či Late Bottled Vintage. 7. Oslavte s ním všechny výjimečné příležitosti Pro narozeniny, křtiny, svatby, promoce nebo jiné oslavy osobních nebo týmových úspěchů je portské víno ideálním nápojem. Neexistuje téměř lepší způsob, jak ozvláštnit životní jubileum, než s Vintage portským z roku, kdy byl oslavenec narozen, pochopitelně tedy pokud bylo v tom roce vůbec deklarováno. Portské je velmi často vínem, kterým se připíjí. Ve Velké Británii hraje ústřední roli při zvedání sklenic na tzv. Loyal Toast, kde účastníci nahlas vyjadřují věrnost svému panovníkovi, i když zrovna není přítomen. V královském námořnictvu je tradičním zvykem pít jej vsedě. Ptáte se proč? Při přípitcích na plachetnicích bylo slunce většinou těsně nad obzorem a svítilo námořníkům do očí, proto nebylo moudré stát. Připijte si s vynikajícím portským: .postid-9130 #content { max-width: 1200px; } .blok-kontejner { display: flex; margin-bottom: 25px; width: 100%; } .grey { background: #F2F2F2; } .center { text-align: center; } .su-row.grey { padding-bottom: 20px; } .white { border: 1px solid #E3E3E3; display: flex; flex-flow: row wrap; justify-content: center; align-items: center; background: #FFF; margin: 20px 40px 20px 40px; padding: 20px; } .blok-1-3 { width: 33.3333%; } .blok-2-3 { width: 66.6666%; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3 { margin-bottom: 15px; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3, .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3 span { font-family: "Playfair Display", serif; font-size: 32px; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka h4 { font-size: 24px; font-weight: 700; margin-bottom: 15px; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka p { font-size: 18px; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka span { font-size: 16px; font-weight: 700; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka a { background: #84C225; color: #fff; font-size: 20px; padding: 10px 35px; text-decoration: none; display: table; width: auto; margin: 0 auto; font-weight: 700; text-align: center; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka a:hover { color: #000; opacity: .8; } .pulka .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3, .pulka .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3 span { font-size: 28px !important; } .pulka .produkt-hodnoceni-plna-sirka h4 { font-size: 20px; } .pulka .produkt-hodnoceni-plna-sirka p { font-size: 16px; } .pulka .produkt-hodnoceni-plna-sirka a { font-size: 18px; padding: 5px 25px; } .tretina .produkt-hodnoceni-plna-sirka h2 { font-size: 24px; text-align: center; } .tretina .produkt-hodnoceni-plna-sirka h3 { font-size: 18px; } .tretina .produkt-hodnoceni-plna-sirka p { font-size: 14px; } .tretina .produkt-hodnoceni-plna-sirka span { font-size: 12px; } .tretina .produkt-hodnoceni-plna-sirka a { font-size: 16px; padding: 5px 15px; } .center span, .center img { display: table; } .center span { margin: 0 auto 15px auto; } .center img { margin: 0 auto 35px auto; } .blok-2-3 img { width: 145px; } .pulka .blok-2-3 img { margin-bottom: 10px; width: 125px; } .tretina .blok-2-3 img { width: 97px; } .grey .su-heading { font-size: 32px !important; margin-bottom: 0 !important; font-weight: 700 !important; } .grey .su-heading-style-default { padding: 0; border-top: 0; border-bottom: 0; } .grey .su-heading-style-default .su-heading-inner { padding: 0; border-top: 0; border-bottom: 0; } .grey .su-heading.su-heading-align-left .su-heading-inner { padding-left: 40px; padding-top: 30px; padding-bottom: 10px; } .grey.pulka .su-heading.su-heading-align-left .su-heading-inner, .grey.tretina .su-heading.su-heading-align-left .su-heading-inner { padding-left: 20px; } .su-row.grey .su-column-size-1-2 { width: 50%; } .su-row.grey .su-column { margin: 0; } .su-row.grey .su-column-size-1-3 { width: 33.3333%; } .su-column-size-1-3 .white, .su-column-size-1-2 .white { margin: 20px 10px 0 10px; } .su-row.grey.tretina, .su-row.grey.pulka { padding-bottom: 20px; padding-left: 10px; padding-right: 10px; } @media (max-width: 1399px) { .su-row.grey.tretina { max-width: 768px; margin: 0 auto; } .su-row.grey .su-column-size-1-3, .tretina .blok-1-3, .tretina .blok-2-3 { width: 100%; max-width: 768px; text-align: center; } .tretina .blok-1-3 img { max-width: 480px !important; margin: 25px auto; } .center span, .center img { margin: 15px auto; } } @media (max-width: 768px) { .grey.su-row .su-column + .su-column { margin: 0 !important; } .blok-1-3, .blok-2-3 { display: table; width: 100%; text-align: center; } .blok-1-3 { margin-bottom: 25px; } .produkt-hodnoceni-plna-sirka .blok-1-3 img { width: 50vw; } .blok-2-3 img { width: 97px; } .grey .su-heading { font-size: 22px !important; } } Portské víno Cálem Vintage 2002 Vintage je královnou portských vín Ročníkové víno nejvyšší kategorie. Tmavá až téměř černá barva, intenzivní vůně exotického ovoce. Komplexní, silná a lehce kořeněná chuť. Koupit na Portské.cz Portské víno Burmester Vintage 1970 Limitovaná edice portského vína nejvyšší kvality Toto víno se vyznačuje krásnou vyzrálou rubínovou barvou. Ve vůni najdete kakaovou čokoládu spolu s pikantním pomerančovým podtónem. Komplexní portské víno, středně plné s dokonalou rovnováhou mezi kyselostí, tříslovinami a chutí. Opravdu dlouhý, dlouhý závěr! Zjistit cenu na Portské.cz 8. Uvařte si s portským něco hodně dobrého Každý kuchař má své oblíbené kouzelné ingredience, na které se spoléhá, že dodají pokrmu další rozměr. Bývají to ančovičky, balzamikový ocet nebo směsi koření. A pak portské víno. Zde se určitě hodí malé doporučení: kuchaři jsou nelítostná stvoření a pro svůj kulinářský výtvor jsou schopni vám doma zabavit klidně desítky let staré Vintage, které máte v archivu schované rozhodně pro výjimečnější událost. Mějte proto v kuchyni po ruce spíše kvalitní Ruby, to se pro vaření hodí daleko nejvíc, nebudete litovat. Kdo ještě neochutnal pošírovanou hrušku s portským vínem? Koukněte na video, můžete to zkusit i doma. A proč je portské víno při vaření tak užitečné? Má silné ovocné chutě a přirozenou sladkost. A Britové, no vlastně i Němci, Francouzi a třeba Peršané, měli vždy rádi kombinaci slaného masa a sladkého ovoce. Portské jako součást vaření jakoby nenápadně spadá do této tradice. Ať tady jen neteoretizuji, zkuste si připravit třeba Jehněčí kýtu s omáčkou z portského vína podle šéfkuchaře Jamieho Olivera. Omáčka z portského tu není jen dodatečný zlepšovák, ale klíčová složka celého díla. Zkuste si doma také připravit omáčku z portského vína 9. Hledáte vhodný dárek pro gurmána? Jasně, trefa, bavíme se tu celou dobu o portském, takže mám na mysli zrovna to. Slaví někdo kulatiny? Věnujte mu datované Tawny, kdy máte na výběr z průměrných 10, 20, 30 nebo 40+ let. Takový set pro šedesátníka, kde poskládáte dohromady Tawny 10 + 20 +30leté, se jistě setká s velkým ohlasem. Tawny 40 Years Old je skvělým dárkem pro hodného čtyřicátníka Portské víno však může být zajímavým dárkem i pro řekněme juniora. Vintage portské se v láhvi s roky zlepšuje, proto bývá výhodnou investicí do budoucna a mladý obdarovaný se v pozdějším věku může rozhodnout, co s ním. Buď prodat se ziskem či si jej otevřít a vychutnat při krásných vzpomínkách na jeho dárce. Udělejte oslavenci radost: Portské víno Burmester Colheita 1963 Výjimečné ročníkové portské zrající mnoho let ve dřevě Portské víno typu Tawny vyniká svou zlatavou barvou přecházející do jantarové. Je vyvážené v kyselince i sladkosti, ve vůni po koření, v chuti poznáte sušené ovoce, tabák, karamel a ořechy. Dárek, který zůstane ještě dlouho v paměti! Zjistit cenu na Portské.cz Portské víno Messias Tawny 20 Years Old Elegantní portské víno zabalené jako dárek v papírovém boxu se 2 skleničkami Oplývá jiskřivě koňakovou barvou, ve vůni poznáte exotické koření a v chuti na vás čekají oříšky a skořice. Vychutnejte si v klidu portské víno o průměrném věku 20 let. Koupit na Portské.cz 10. Udělejte si výlet za portským přímo do jeho rodiště Na terase domu Porto Cruz v Gaie si portské vychutnáte rovnou s výhledem na most Ludvíka I. a nábřeží v Portu Severoportugalské město Porto je historicky středobodem portského vína. Pouze odtud mohlo po dlouhá staletí putovat do celého světa. A jako dlouhá, lesklá nit se celým příběhem táhne řeka Douro. Právě kolem ní byla v roce 1756 vymezena první vinařská oblast na světě DOC. Není tedy pro vyznavače portského vína nic lepšího, než navštívit tato místa a vychutnat si portské rovnou zde. Sám za sebe říkám, že tu chutná stejně nejlépe. Tip na inspiraci:S vášní pro portské víno je spojeno také cestování do Porta a Doura. Pokud sem ale zrovna hned namířeno nemáte, koukněte se z tepla domova na můj první letošní obrazový report z Výletu za portským nebo na Cestu kolem světa portského za 5 dní. 11. Prostě si portské víno jen užívejte Jemnost, hloubka, tělnatost a opulentní chuť portského vína z něj dělá věrného společníka při chvílích relaxace nebo posezení s přáteli. Otevřete si láhev Burmester Tawny 20 Years Old a při čtení oblíbené knihy spolu můžete strávit celý večer. Co takhle:V letním měsících odpočívat třeba s longdrinkem Port Tonic? Osvěží, a když budete chtít, přenese vás během okamžiku rovnou do Porta. Přátelé, napište mi do komentářů, jaký vztah máte k portskému vínu vy a jaký máte důvod jej pít. Každý totiž můžeme mít jiný a to je na portském krásné.The post 11 dobrých důvodů, proč pít portské víno first appeared on O portském.cz.

projít na článek

Víno

Typická a nezaměnitelná chuť po lesních jahodách. Víno jasně lehce slámově-zlatavé barvy. Mimořádná příležitost ochutnat víno, které se pro svoji typickou a nezaměnitelnou vůní a chutí po lesních jahodách stává velmi vzácnou a vyhledávanou raritou. Díky s

projít na článek

Jak doma uskladnit víno?

Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům vůbec. Byla by proto škoda znehodnotit ho nesprávným skladováním. Nemusíte přitom ani vlastnit vinný sklípek. Víno v regálech Nejen zkušení vinaři ocení regál na vína, případně stylové dřevěné bedýnky či k

projít na článek

Různé příležitosti si žádají různá vína

elle_kh / Pixabay Výběr toho správného vína může být pěnětvrdým oříškem. Tak se ho pokusme společně rozlousknout. Není víno jako víno. A jaké si tedy dát? Bílé, červené, růžové, polorůžové, suché, sladké, polosuché, bublinkové, archivní nebo likérové? Jak

projít na článek

Dubový nábytek je kombinací elegance a přírodní krásy

Nadčasová krása a vynikající pevnost - to jsou dvě charakteristiky, které bychom mohli přiřadit dubovému dřevu. Dub je jedním z nejuznávanějších a nejvyhledávanějších druhů dřeva na světě, a to z dobrých důvodů.

projít na článek

10 důvodů proč bejt vývojářem

Každej sem tam prožijeme nějakou tu osobnostní krizičku. Sami sebe se ptáme: Co to dělám? A proč vlastně? A po tomhle zpochybnění dosavadní existence začnete zvažovat jiný životní směry. Nab&iacut

projít na článek