3 rady, co dělat se získaným kváskem na chleba, aby přežil

Daroval vám ochotný pekař žitný chlebový kvásek na pečení domácího chleba? Je důležité se o něj dobře postarat, aby vám dobře sloužil. Čtěte 3 rady, jak na to. Postarejte se o svůj nový kvásek Daroval vám ochotný pekař žitný kvásek? Berte to jako poctu. Každý správný pekař se o svůj kvásek, správně kvas, pečlivě stará. Když vám jej daroval, tak nějak se očekává, že se budete starat také. Žitný kvásek neboli kvas je živý organismus. Jeho součástí jsou kvasinky, enzymy i bakterie, které pak fermentují chlebové i jiné těsto, aby dobře kynulo. Pokud se o kvásek správně nepostaráte už od samého začátku, zahyne. A nebudete mít nic. Těsto špatně kyne? Možná kvásek zahynul Asi nejčastějším důvodem, proč se pečení domácího chleba nedaří, je oslabený, anebo úplně „mrtvý“ kvásek. Pak těsto nenakyne a místo křupavého bochníku chleba vznikne jen tvrdá placka. Proto je velice důležité o kvásek správně pečovat už od doby jeho získání. Jak na to? Pár rad, jak pečovat o svůj nový kvásek 1) Ověřte stav kvásku Když si domů kvásek přinesete, zjistěte jeho stav. Otevřete skleničku s kváskem a přivoňte si. Co cítíte? Je cítit jen moukou? Kvásek je dobře nakrmený, vše je v pohodě.Je cítit trochu nakysle a má bublinky? Možná mu dochází potrava, dokrmte.Zapáchá silně etanolem? Kvásek je vyhladovělý, možná už k.o., anebo brzy zahyne, hned dokrmte! Podle stavu kvásku jej můžete pak uložit, anebo nejprve před uložením dokrmit. Žitný kvas / kvásek. Doporučuji si také kvásek přesunout do čisté, ideálně vyvařené, zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. Může stačit zavařovací sklenici naplnit vroucí vodou z rychlovarné konvice, včetně jejího uzávěru. Tím zlikvidujete případné škodliviny. Po pár minutách teplou vodu vylijte, počkejte, až sklenice vychladne a přinesený kvásek do ní přesuňte. 2) Má kvásek hlad? Dokrmte Jestliže je kvásek cítit kysele nebo dokonce už hodně etanolem, lihem, dokrmte jej žitnou chlebovou moukou. Nejprve část kvásku odeberte do jiné nádoby. Pak do kvásku přilijte trošku čisté vlažné vody. Přisypte asi 2 lžíce žitné chlebové mouky. Zamíchejte. Pokud vznikne hmota konzistencí podobná bramborové kaši, je to v pořádku. Jestliže je kvásek moc řídký, úplně to nevadí, ale „palivo“ pak rychle spotřebuje. Je lepší ještě trochu mouky přisypat a znovu zamíchat, aby byl hustější. 3) Popište si čitelně sklenici a uschovejte kvásek v chladu Sklenici s kvásek pořádně označte. Napište na ni datum získání a pokud má kvásek od vašeho dárce jméno, připište jej na sklenici také. Správným a viditelným označením kvásek ochráníte před dalšími členy domácnosti. Máte kvásek dokrmený? Perfekt. Sklenici zašroubujte, ale nedotahujte. Uložte kvásek do chladu ledničky. Tím se procesy zpomalí a pak bude stačit dokrmovat jednou za pár dní. Pokud máte kvásek nový, raději se hned zítra podívejte, jak se mu daří. Některý, hodně živý kvásek, potřebuje dokrmovat denně. Když budete o kvásek dobře pečovat, bude vám sloužit mnoho let. Náš žitný kvásek Pepin Ze vsi, kterého jsem založil v roce 2012, pilně pracuje dodnes a chleby z něj pečou už desítky pekařů po Česku i jinde v Evropě. Žitný kvásek Pepin Ze vsi, založen v roce 2012. Ale i Pepin před několika lety z důvodu delších zahraničních cest málem zahynul. Naštěstí se mi jej povedlo oživit. Co se zbytkem kvásku? Rozkvaste na chlebové těsto Ze zbylého kvásku ve druhé nádobě si můžete připravit žitný rozkvas a použít na upečení svého prvního kváskového chleba. Jak na to, omrkněte v základním receptu na kváskový žitno-pšeničný chléb Šumava. Rozkvas je vlastně rozmnožený kvásek. Chybí vám kvásek? Čtěte 5 tipů, kde sehnat žitný kvásek na pečení chleba. Ať se u vás novému kvásku líbí! The post 3 rady, co dělat se získaným kváskem na chleba, aby přežil appeared first on Zevsi.cz.

projít na článek

16.říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?

16. říjen je každoročně mezinárodním svátkem pekařů – Světový den chleba. Pekaři i cukráři po celém světě pořádají workshopy, přednášky, šíří osvětu. Proč a kdy tento významný den vznikl? Čtěte dál. Po II. světové měli lidé hlad. Budiž chléb Po

projít na článek

Rady na rychlejší růst vlasů

Dotaz: Ráda bych se dozvěděla, co mám dělat pro rychlejší růst vlasů. Poradíte mi nějakou vodičku, kterou bych si vtírala do vlasů, aby mi rychleji rostly?

projít na článek

Metodické doporučení pro pedagogy Co dělat když pro oblast psychické krize / duševního onemocnění u žáka

Milí pedagogové, Vánoce jsou pomalu za dveřmi a my pro Vás už dnes rozbalujeme velký dárek. Nadělujeme jej všem pedagogům, ale také sami sobě Co dělat když se ve škole potkáte se žákem, kterého trápí psychická krize nebo se potýká s počínajícím duševním o

projít na článek

Tloustnutí po vitamínech řady B

Vitamíny řady B jsou doplňky stravy obsahující nejméně šest vitamínů skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6 a B12. Tyto potravinové doplňky mohou obsahovat více či méně těchto vitamínů ve velmi odlišném množství. Z jednoho vitamínu řady B můžete získat 10 procent

projít na článek

Doporučení poradny

Návštěvu poradny mohu doporučit, pomohla mi srovnat si mnohé v mé mysli a tím i v mém životě. Přístup je velmi osobitý a přátelský, spíše než u psychologa jsem si připadala jako na pokecu s kamarádkou. Dnes se cítím mnohem uvolněnější a svobodnější, prot

projít na článek