Ačokča v léčitelství

Nadívaná okurka neboli ačokča pochází z And a je známá z různých starověkých kultur. Tvar plodu je podobný velkým podlouhlým slzám. Na první pohled má žlutozelenou barvu, ale když si ji člověk rozkrojí, zjistí, že uvnitř je světle zelená až bílá, čímž připomíná okurku. Tyto plody se konzumují za syrova nebo nakládané. Přidávají se i do salátů nebo pikantních náplní. Nadívaná okurka má léčivé účinky. Příznivě působí na snižování cholesterolu a má schopnost absorpce. Díky těmto účinkům je ideální prevencí proti srdečním a koronárním chorobám.

projít na článek

Ačokča

Už jste asi slyšeli tento zvláštní název... Patří zelenině, která má svůj původ v Jižní Americe. Možná jste se setkali i s jinými názvy, jako například mexická okurka, paprikookurka, okurka pepřenka, divoká okurka, dutá okurka či korila. Pěstovat tuto liá

projít na článek

Léčitelské schopnosti

Pojem léčitelství je úzce spojen s otázkou společenské přijatelnosti alternativních metod. V zemi, kde léčitelství tradici nemá a kde je negativně medializováno, řada nadaných léčitelů určitě nemá odvahu vystoupit na veřejnost. U nás tomu tak není. Co se

projít na článek

Ačokča v létě ovládne vaši zahradu i chutě

Ačokča okrasná plazivá rostlina původem z And je u nás dnes hojně pěstovanou plodinou. Lidový název ačokči je paprikookurka. To protože vypadá jako paprika, ale chutí se přibližuje více k okurce. Víte, že jedna rostlina může přinést až sto plodů? Co je a

projít na článek

Zdravý celer

Již ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako přírodní afrodiziakum. V lidovém léčitelství je celer chronicky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Jeho léčebné účinky ale výrazně přesahují tuto tradiční pověst.

projít na článek

Vrbovka malokvětá

Vrbovku používali lidé již v dávných dobách a byla hojně využívaná nejen v kuchyni, ale i v léčitelství, postupem času se však na ni zapomnělo. Za znovuobjevení této byliny vděčíme známé rakouské bylinářce Marii Treben. Doporučovala ji především na nezhou

projít na článek