Potravinové alergie jsou asi těmi nejčastějšími alergiemi. Pozření stravy, na kterou je tělo alergické, způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika se začne proti alergické potravině bránit a tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Symptomy alergie se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy, včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí. Intolerance na potraviny, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní látky není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývají enzymy. Například intolerance laktózy (mléčný cukr) je způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).
Potravinová alergie vzniká poté, co imunitní systém identifikuje určité látky v potravině jako škodlivé pro tělo a začne proti nim bojovat. Alergie na citrony je poměrně častá. Je častější u dospělých než u dětí, pravděpodobně s ohledem na četnost konzuma
projít na článekAlergie na rajčata je považována za druh potravinové alergie. Důvodem jejího výskytu je reakce na specifický antigen, a to na antokyany a lykopen. Ale existují případy, kdy je alergická reakce v závislosti na chemické přísady a jiné škodlivé látky v rajča
projít na článekRozdíl mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy není ani tak v reakcích na mléko jako spíše v příčinách, které alergickou, respektive intolerantní reakci způsobují. Alergie na mléko a intolerance laktózy lze obecně rozdělit na alergii na mléčnou bílkov
projít na článekMrkev je dvouletá bylina se silným dužnatým kořenem kuželovitého tvaru a s řapíkatými listy. Mrkev pěstovali již staří Řekové a Římané. Sklízejí se dužnaté, u většiny odrůd červeně zbarvené kořeny, které se pro kosmetické účely i v potravinářském průmyslu
projít na článekMůžu být alergický na peří?Přecitlivělost na peří je známá a běžná alergie. Zrohovatělé epitely kůže a peří se uvolňují do vzduchu a mohou dráždit predisponované lidi.Co to znamená mít alergii na peří?Nejčastější příznaky alergie na péřové polštáře a přik
projít na článek