Alžírsko

V alžírské kuchyni se mísí chutě středního východu a Středozemního moře. Alžírská kuchyně se region od regionu mírně liší. Projevuje se zde silný berberský a osmanský vliv. Nejznámějšími oblastmi jsou Alžír, Oran, Constantine, Kabylie a Sahara. Snídaně, které jsou ovlivněny dobou francouzské kolonizace, jsou obecně lehké. Podává se čaj nebo turecká káva a pečivo. V poledne jsou velmi často k vidění pouliční stánky, nabízející shawarmu (alžírská variace kebabu). Večeře bývá bohatá, často ve velmi pozdních hodinách, obzvláště v období Ramadánu. Každý region má své vlastní speciality. Tak například v Kabylii to je tikourbabine (vařené jehněčí maso se zeleninou a krupicovými knedlíky) nebo  berkoukes (malá semolinová zrníčka podávaná s vařeným masem a omáčkou z rajčat a sezonní zeleniny), v Alžíru to je potom  chtitha djej (smažené kuře podávané s vejci a citronem), sfiria (kuře s hráškem a sýrovými kroketami) a v  Constantinu je častá rechta (vařené maso, cizrna, kuskus a zelenina). Konzumace vepřového masa je v souladu s právem šaría, náboženských zákonů islámu, přísně zakázána. V Alžírsku, stejně jako v ostatních zemích Maghrebu (severozápadní Afrika), se pěstuje celá řada středomořských a tropických druhů ovoce a zeleniny.  Nejčastějším druhem masa je jehněčí a samozřejmě ryby. Základem tradiční alžírské kuchyně je Khabz (berberská placka chléb).  Oblíbeným alžírským jídlem je izane, pikantní jehněčí klobása pocházející z pohoří Atlas. Další časté pokrmy jsou berberský kuskus, chakchouka (směs zeleniny a vajec), Karantita (pečený pokrm z cizrnové mouky) K nejčastěji používanému koření patří sušené červené papriky různých druhů, kmín, černý pepř a kmín. Dále pak muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, muškátový květ, badyán a chilli. Na konci každého stolování je podáván tradiční dezert, jako např. halwa. V Alžírsku je druhá největší konzumace medu na jednoho obyvatele. Nejoblíbenějšími nápoji je mátový čaj a turecká káva. Tipy a recenze Alžírských restaurací v Čechách Chez Amis (Spálená 15, Praha 1) Další země padla. Tentokráte Alžír. Obdobně jako v ostatních severoafrických státech je zde oblíben kuskus, jehněčí maso, atd. Jediný Alžírský podnik, který jsem objevil, je bistro Chez Amis v Praze ve Spálené ulici. Bistro vlastní alžířan Amis a spolu s bistrem je zde provozován všeobchod s arabskými potravinami. Veškeré maso zde podávané je halal (obdoba košer v případě judaismu). Při naší návštěvě jsme si dali kuskus, jednou s kuřecím mase, podruhé s falafelem a čaj. Popravdě byla pro nás návštěva zklamání, a to jak jídlem samotným, tak hlavně prostředím. Hodnocení (známky jako ve škole): Obsluha 3 (moc si nás nevšímali) Jídlo 4 (suchý kus-kus, nahřívaný v mikrovlnce) Prostředí 5 (3 plastové stoly v místnůstce působící spíše jako skladiště) Cena 3 (2x menu + 2x čaj za cca 250 Kč) < Back Next > Picture 1 of 3 Vchod do bistra

projít na článek