Anýzový čaj na kašel i trávení

Lidstvo využívá anýz už více než čtyři tisíce let. Mohli bychom se s ním setkat už v kuchyních starověkých Egypťanů, Řeků i Římanů. Nejčastěji ho kuchaři přidávali do pečiva nebo sladkostí. V oblasti Středomoří ho najdeme také v pálence raki, jejíž historické kořeny sahají někdy do poloviny prvního tisíciletí. No a samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na francouzský pastis, s jeho typickou anýzovou vůní a chutí nebo na českou anýzovku. Anýz si lidé oblíbili nejen díky specifické chuti, ale také kvůli jeho pozitivním účinkům na naše zdraví. Ty můžeme velmi snadno využít například přípravou léčivého čaje. Vlastnosti anýzových semínek Anýz obsahuje látky, které pomáhají odkašlávat a dokážou velmi výrazně zmírnit nepříjemné příznaky kašle, chřipky, nachlazení a různých zánětů horních dýchacích cest. Působí antibakteriálně a protizánětlivě. Aromatické silice dokážou pomoci při silné rýmě. V kuchyni se využívá nejen kvůli specifické chuti a vůni, ale také proto, že si lidé všimli, jeho pozitivního účinku na trávení. Mimo jiné i z tohoto důvodu se různé pálenky a likéry obsahující anýz podávají jako digestiv. Anýzový čaj dokáže přinést úlevu při nadýmání, bolestech břicha a pálení žáhy. Zlepšuje tvorbu žluči a v neposlední řadě ho často používají kojící maminky, protože má pozitivní vliv na tvorbu mateřského mléka. Navíc kojencům pomáhá lépe trávit a snižuje četnost výskytu i intenzitu kolik. Recept na anýzový čaj Příprava čaje z anýzu je skutečně jednoduchá. Při potížích s dýchacími cestami nadrtíme jednu zarovnanou lžíci semínek, nasypeme do hrnečku a zalijeme vařící vodou. Necháme louhovat přibližně dvacet minut pod pokličkou. Pijeme půl hrnečku třikrát až čtyřikrát denně. Vlažný nápoj můžeme pro zlepšení účinků ochutit trochou citronové šťávy a malou lžičkou medu. Bez medu a cukru můžeme teplý čaj kloktat při angíně a zánětech krku. Vroucí tekutina nejde výborné využití v situací, kdy nás trápí ucpaný nos. Při problémech s trávením a pro zlepšení metabolismu je lepší uvařit anýzový odvar. Vrchovatou lžíci nadrtíme a nasypeme do litru vroucí vody. Vaříme přibližně pět minut a dalších deset necháme louhovat. Pro zesílení účinků můžeme přidat také trochu římského kmínu nebo koriandru. Článek Anýzový čaj na kašel i trávení se nejdříve objevil na Prostě zdraví.

projít na článek

Alergický kašel

Ve většině případů je kašel příznakem podráždění dýchacích cest dítěte. Na začátku onemocnění je kašel obvykle suchý (dráždivý), později přechází ve vlhký s vykašláváním hlenu. Jako chronický kašel se označuje kašel trvající déle než 4 týdny. Kašel se obv

projít na článek

Suchý kašel

Kašel obecně je fyziologický ochranný mechanismus sloužící k odstranění cizího materiálu z dýchacích cest, a tím k zajištění jejich volné průchodnosti. Rozlišujeme kašel suchý – dráždivý a kašel vlhký – produktivní, s produkcí hlenu.

projít na článek

Dávivý kašel

Dávivý kašel, odborně pertuse, je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění. Typickým příznakem je dlouhotrvající úporný kašel. Po prodělaném onemocnění nemá lidské tělo protilátky proti opětovné nákaze kašlem, proto je důležité podpořit imunitu.

projít na článek

Kašel

Kašel je životně důležitý obranný mechanismus našeho organismu. Zakašlání slouží k očistě krku a dýchacích cest. Do dýchacích cest se vlivem dýchání dostává určité množství prachu a případných virů a bakterií, které pak dráždí sliznici dýchacích cest. Kro

projít na článek

Babské rady na suchý dráždivý kašel

Kašel sám o sobě není nemoc, ale reflex, který nám pomáhá chránit dýchací cesty. Suchý kašel může být předzvěstí nějakého onemocnění. Ve většině případů se objevuje u různých klasických nachlazení a ne příliš závažných onemocnění horních cest dýchacích. P

projít na článek