Ostružiník se jako léčivá bylina využívá pravděpodobně už od pravěku. O jeho plodech a samozřejmě také o zdraví prospěšných účincích listů, které se podávaly nejen formou čaje, najdeme zmínky v Hippokratových spisech. Plinius a Galén při léčbě využívali k
V průběhu jara a na samém začátku léta je borovice pro přírodní léčitelství opravdovým požehnáním. Nejdříve nám nabídne čerstvé výhonky a později, v průběhu května a června, také mladé zelené šišky. Obě tyto léčivé suroviny obsahují spoustu zdraví prospěš
Plody brusnice neboli borůvky jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé ovoce. Někdy se u nich setkáme i s označením superpotravina. Tento titul je spíše marketingový chyták sloužící k lepšímu prodeji některého exotičtějšího ovoce nebo semínek než přímo vě
Na majestátní kaštany můžeme s mírnou nadsázkou narazit v každém druhém parku po celé naší zemi. Pro většinu lidí se jedná o docela všední strom, kterého si všimnou hlavně na podzim, kdy zasype zem svými plody a vyvolá spoustu radosti a úsměvů u našich dě
Kolem Velikonoc se v mnoha českých domácnostech objeví na parapetu mistička nebo půlky vaječných skořápek s vysetou řeřichou. A jak skončí svátky, tak většinou z našich domovů zase zmizí. Přitom je to docela škoda. Řeřicha setá je hodně zdravá a dá se říc
Máta je jednou z nejpopulárnějších bylinek, kterou si snadno vypěstujeme nejen na zahrádce, ale i doma v květináči. V středomořské a blízkovýchodní kuchyni se často využívá při vaření. Dokáže přidat velmi zajímavou chuť dokonce i masovým pokrmům. V létě s
Pokaždé s příchodem jara přichází také začátek nové bylinkářské sezóny. Nejdříve začínáme sbírat různé drobné květinky, jako je například prvosenka, podběl nebo sedmikráska. Případně se zaměříme na medvědí česnek nebo mladou kopřivu. Ale velmi brzy zvedne
Lidstvo využívá anýz už více než čtyři tisíce let. Mohli bychom se s ním setkat už v kuchyních starověkých Egypťanů, Řeků i Římanů. Nejčastěji ho kuchaři přidávali do pečiva nebo sladkostí. V oblasti Středomoří ho najdeme také v pálence raki, jejíž histor
Bobkový list neboli vavřín patří mezi nejpoužívanější koření nejen v české v kuchyni. Spousta polévek či omáček se bez něho neobejde. Ale nejedná se pouze o nějaké zajímavé dochucovadlo. Podobně jako další přírodní přísady přidávané do jídla má i bobkový
Vejce jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. S mírnou nadsázkou se dá říci, že patří k několika málo potravinám, jež poskytují tělu téměř vše, co potřebujeme ke zdravému životu, včetně velmi kvalitní bílkoviny. No a samozřejmě také skvěle chutnají,