Čaj z bobkového listu

Bobkový list neboli vavřín patří mezi nejpoužívanější koření nejen v české v kuchyni. Spousta polévek či omáček se bez něho neobejde. Ale nejedná se pouze o nějaké zajímavé dochucovadlo. Podobně jako další přírodní přísady přidávané do jídla má i bobkový list léčivé účinky, které lidé ve Středomoří znají už od starověku. Vavřínový keř hraje významnou roli v antické legendě o nymfě Dafné, která prchala před neodbytným bohem Apollónem. Lístečky také využívaly řecké věštkyně v slavném Delfském chrámu, protože věřily, že dokáže posílit jejich psychické síly. Moderní věda potvrdila, že vavřín obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jejich působení můžeme vyzkoušet například přípravou čaje z bobkového listu, která je opravdu velmi jednoduchá. Účinky bobkového listu Čaj z bobkového listu může pomoci s odstraňování škodlivých toxinů z organismu a dokáže urychlit metabolismus. Má antivirotické, antibakteriální i protizánětlivé účinky a reguluje hladinu krevního cukru. Zlepšuje trávení a pomáhá při nechutenství i bolestech břicha. Zmírňuje problémy při zánětech krku, dásní i ústní dutiny a také může pomoci při takzvaných revmatických bolestech. Látky obsažené v bobkovém listu působí blahodárně na ledviny a játra. Léčitelé vavřín doporučují i proti stresu a nespavosti. Při zevním využití čaj urychluje hojení drobných ranek, pomáhá proti podráždění a svědění kůže či štípnutí hmyzu a může zmírnit problémy s akné. Také ho lze použít na vlasy posiluje cibulky, zpomaluje jejich vypadávání a omezuje tvorbu lupů. Recept na vavřínový čaj Jak už je uvedeno na začátku článku, připravit čaj z bobkového listu lze skutečně velmi snadno. Vezmeme si malou hrstku sušených listů přibližně kolem pěti gramů, nadrtíme je, nasypeme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Necháme louhovat pod pokličkou patnáct minut. Odklopíme, necháme mírně vychladnout a přecedíme. Někteří léčitelé preferují místo vavřínového nálevu odvar. Do do větší sklenice vroucí vody nasypeme rozdrobené listy a přibližně pět minut povaříme. Přikrytý hrnec odložíme na pět hodin do chladu a následně přecedíme. Při vnitřním využití jeden hrnek pijeme po malých doušcích v průběhu celého dne. Léčivá kúra by neměla trvat déle než tři dny. Pak si dáme od bobkového listu alespoň na týden pauzu. Nálev i odvar z bobkového listu nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy nebo pro malé děti. Jeho užívání také rozhodně musíme konzultovat s odborníkem v případě, že musíme brát léky snižující hladinu cukru nebo srážlivost krve. Obecně, jako u všech přírodních léčiv, je rozumné dlouhodobější vavřínovou očistu probrat s lékařem vždy, když dlouhodobě užíváme jakákoliv léčiva. Článek Čaj z bobkového listu se nejdříve objevil na Prostě zdraví.

projít na článek

Čaj z bobkového listu

Bobkový list, který se používá především jako koření, jsou v podstatě listy vavřínu. Tento stálezelený keř pochází pravděpodobně z Malé Asie, dnes je pěstován v celém Středomoří. Jedním z největších producentů vavřínu je Turecko. Zjistilo se, že bobkový l

projít na článek

Fotogalerie předávání maturitních vysvědčení a výučních listů

Na serveru Rajce.idnes.cz naleznete fotografie z předávání maturitních vysvědčení a výučních listů. Odkaz zde.

projít na článek

Aloe vera jako nejlepší domácí lékař

O Aloe vera můžeme mluvit jako zázraku, daru přírody či dokonce všeléku. V článku vás seznámíme s příznivými účinky této rostliny na lidský organismus. Aloe vera je rostlina, které se daří zejména v subtropických až tropických oblastech. Patří do čeledi l

projít na článek

Krása barev

Mít přání nechat se pohladit krásou padajících listů ze stromů, nasát vůni podzimu, pokochat se všemi barvami přírody? Přijeďte a zažijete tu vůni a ten slastný pocit. Stojí to za to.

projít na článek

Majoránkový čaj

Majoránka zahradní je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým rozprostřeným stonkem a protilehlými oválnými listy. Drobné bílé květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody jsou tvrdé a úplně dozrávají jen v tepl

projít na článek