Bílkoviny

Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním materiálem těla. Tkáně podléhají neustálé degradaci a musí být znovu vytvářeny. Proto je adekvátní příjem bílkovin životně důležitý. Bílkoviny jsou v zažívacím ústrojí působením enzymů rozloženy na základní prvky – aminokyseliny, které můžeme z hlediska jejich potřeby pro náš organismus rozdělit do tří skupin: esenciální – organismus je nedokáže vytvořit, musíme je Pokračování textu Bílkoviny The post Bílkoviny appeared first on Přibrat.cz.

projít na článek

Co to jsou bílkoviny

Bílkoviny se běžně označují také jako proteiny. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny. Jsou podstatou všeho živého na naší planetě. Doplnit je můžete pouze stravou, tělo si je jinak neumí vyrobit a ani není schopné si je ukládat do rez

projít na článek

Sacharidy ve stravě

Sacharidy jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytnou složkou každého jídelníčku. Naše tělo bez jejich příjmu nemůže správně fungovat. Dělí se na jednoduché a komplexní. Ty jednoduché se rychle vstřebávají a slouží jako okamžitý zdroj energie. Naopak komp

projít na článek

Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách; výživové údaje

Od 13. prosince 2016 je pro většinu výrobců povinné uvádět výživové údaje o potravinách, a to energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje budou muset být viditelně uvedeny na obalu v tabul

projít na článek

Preventivní výživa: Faktory, které přispívají ke zlepšení zdraví

Lidský organismus potřebuje ke správnému fungování kromě základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky), vitaminů a minerálních látek také řadu dalších zdraví prospěšných látek. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější z nich. Antioxidanty Antioxidanty předs

projít na článek

Zdravé smoothie recepty na hubnutí

Smoothie a hubnutí. Jsou to parťáci nebo jdou proti sobě? Smoothie a hubnutí. Jsou to parťáci nebo jdou proti sobě? Smoothie a hubnutí. Jsou to parťáci nebo jdou proti sobě? 2021-03-28 2021-03-28 https://vas-pomocnik.cz/wp-content/

projít na článek