Canonical představil real-time jádro pro Ubuntu 24.04 LTS

Canonical oznámil dostupnost real-time jádra pro nedávné vydané Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. To zajišťuje, aby byly procesy s vysokou prioritou spuštěny jako první a s deterministickou dobou odezvy. Ve srovnání s běžným jádrem tak nabízí výrazně nižší latenci a dovoluje systému bezpečně zpracovávat časově citlivé operace.

projít na článek

APT vylepšuje uživatelské rozhraní, Ubuntu Pro se zaměří na IoT

Správce balíčků APT dostává zcela přepracované textové uživatelské rozhraní. Společnost Canonical oznámila předplatné Ubuntu Pro pro zařízení nasazené v internetu věcí. Fedora diskutuje o přechodu z GNOME na KDE Plasma.

projít na článek

Ubuntu má podporu pro jednodeskový počítač s RISC-V zvaný Milk-V Mars

Společnost Canonical oznámila, že je k dispozici optimalizovaný obraz Ubuntu 24.04 pro Milk-V Mars, první výkonný jednodeskový počítač RISC-V (SBC) velikosti platební karty, který dodala společnost Shenzhen MilkV Technology.

projít na článek

Ubuntu již neinstaluje deb soubory po kliknutí

V Ubuntu dříve stačilo v manažeru souborů dvakrát kliknout na deb soubor a ten se nainstaloval přes Software Center. Od Ubuntu 23.10 to již nefunguje. Je k tomu otevřená chyba od loňského září.

projít na článek

Brazilský real

Real je oficiální měnou jihoamerického státu Brazílie. Nejmenší jednotkou je jedna setina, která se nazývá centavo, a nejvyšší bankovkou je 100 real. Real se používá již od 16. století, kdy vzniknul z portugalského realu.

projít na článek

Plány pro Ubuntu 24.10 Oracular Oriole: bude mít zapnutý Wayland pro uživatele s NVIDIA

Ubuntu v pátek zveřejnilo plány pro Ubuntu 24.10 Oracular Oriole. Pro toto vydání se počítá se šifrováním disku s heslem v TPM. Pokračuje integrace Flutteru pro nové desktopové aplikace a Flutter bude přecházet z GTK3 na GTK4.

projít na článek