Odrůda chilli pěstovaná původně v Jižní Americe. Velmi ostré koření používané hlavně na dochucení pokrmů. Používá se do omáček, minutek i na grilování. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 25 g..............32 Kč Kořenka 80 ml - 35 g........................................47 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 250 g.........202 Kč Kořenka 600 ml - 250 g...................................252 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Anglický název: chile Latinské jméno: Capsicum frutescens, annum, chinense Používaná část rostliny: plody Chuť a vůně: široká škála odrůd nabízí chutě od jemných, nasládlých s ovocnými tóny, po extrémně pálivé až otupující. Zeměpisný původ: Jižní Amerika Použití: Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta. Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit. Historie: Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika. Pěstování a zpracování: Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti. Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units). Sladké papriky mají hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicinu hodnotu 16 milionů SHU. V Indii roku 2004 byl proveden pokus, který měl vyhodnotit pálivost dvou odrůd paprik - Bhut Jolokia a Naga Morich. Zjistilo se, že hodnota pálivosti 1 041 427 SHU (což odpovídá 65 089 mg kapsaicinoidů/kg) u papriky Capsicum chinense Jacq., odrůdy Bhut Jolokia, je nejvyšší hodnotou na naší planetě, která byla dosud zjištěna. Tuto odrůdu můžeme najít také pod názvy Naga Jolokia, Bih Jolokia, Borbih Jolokia. Jednotlivé názvy jsou dány místem pěstování. Tato odrůda pochází z Indie, oblasti Asám a název Bih Jolokia lze přeložit jako "jedovaté chilli". Druhá nejvyšší hodnota pálivosti na světě byla zjištěna u příbuzné papriky Capsicum chinense Jacq., u odrůdy Naga Morich. Pálivost, která byla zjištěna, dosáhla hodnoty 1 001 384 SHU (62 581 mg kapsaicinoidů / kg).
Barevný pepř se používá převážně do mlýnků na koření. Čerstvě namletý pepř má výraznější aroma než klasický mletý pepř a používá se na dochucení jídel až na talíři, nebo již při vaření. Složení: pepř černý, pepř bílý, pepř zelený, pepř růžový. Balení: Sáč
Zelený pepř má jemnější chuť a aroma než černý. Celý se používá na nakládání zeleniny, uzenin nebo sýrů. Nadrcený pepř můžeme přidat do marinád, na steaky nebo do omáček. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 20 g.......................38 Kč Kořenka 8
Aromatická ostřejší směs vhodná na přípravu mořských ryb nebo kuřecího masa. 1 lžíci citronového pepře můžeme rozmíchat v mouce, ve které dále obalujeme maso před smažením. Složení: pepř, citron, cukr, sůl, kyselina citrónová Balení: Sáček (znovuuzavírate
Používá se v čínské a vietnamské kuchyni ke kuřecímu a kachnímu masu. Má specifickou chuť přecházející z trpké do pálivé. Je výborný i jako náhrada černého pepře, protože má pepřovou chuť, ale je méně ostrý než klasický pepř. Balení: Sáček (znovuuzavíra
Aromatická grilovací směs na kuřecí nebo rybí maso. Výbornou marinádu připravíme z pomerančové šťávy, oleje a pomerančového pepře. Maso necháme v marinádě alespoň 2 hodiny. Složení: pepř, pomerančová kůra, třtinový cukr, pepržel, sůl (25%) Balení: Sáček