Česká strava v pozdním létě: nejlepší chutě sezóny na vašem talíři

Léto je ideálním obdobím, kdy můžeme využít čerstvé a lokální suroviny, které nám naše příroda nabízí. Česká republika má bohatou tradici v pěstování ovoce a zeleniny. Vybírejte kvalitní a čerstvé kusy v co nejvyšší kvalitě. Dalším bonusem sezónních českých potravin je jejich čerstvost bez nutnosti absolvovat l na váš stůl trasu stovky kilometrů. Z lokálních potravin získáte více vitamínů, energie a podpořte tak více své zdraví i místní zemědělce. Sezónní zelenina: Základ vaší letní stravy V létě je česká zelenina na vrcholu sezóny, což znamená, že máte k dispozici širokou škálu čerstvých a chutných potravin. Zelenina by měla tvořit základ letního jídelníčku, protože je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Okurky a rajčata: Skvělá volba pro lehké saláty. Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který pomáhá chránit pokožku před slunečním zářením. Papriky: Papriky jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitu. Využijte je do salátů, plněných paprik nebo jako součást grilovaných pokrmů. Cuketa: Cuketa je univerzální zelenina, kterou můžete grilovat, zapékat nebo přidat do salátů. Je lehká a má nízký obsah kalorií, což je ideální pro udržení štíhlé linie. Letní ovoce: Odměna místo sladkostí České léto je také plné sladkého ovoce, které je nejen chutné, ale i zdravé. Ovoce je skvělým zdrojem vitamínů, antioxidantů a přirozené hydratace. Platí také pravidlo, že čím červenější ovoce je, tím má v sobě více antioxidantů. Jahody a třešně: Jahody a třešně jsou plné vitamínu C a antioxidantů, které podporují zdravou pokožku a boj proti volným radikálům. Meruňky a broskve: Meruňky a broskve jsou výborné na svačinu nebo jako součást dezertů. Jsou bohaté na vlákninu a vitamíny, které podporují trávení. Rybíz, maliny a angrešt: Toto drobné ovoce je plné vitamínů a je ideální pro přípravu letních dezertů nebo osvěžujících nápojů. Mléčné výrobky a sýry: Lehký zdroj bílkovin Mléčné výrobky jsou důležitou součástí české stravy a v létě mohou poskytnout lehký a osvěžující zdroj bílkovin. Vyzkoušejte například čerstvé sýry nebo jogurty s letním ovocem. Tvaroh: Tvaroh je skvělý pro přípravu lehkých dezertů, jako je tvarohový krém s ovocem, nebo jako základ pro letní koláče. Kefír: Kefír je osvěžující nápoj, který podporuje zdravou střevní mikroflóru. Můžete ho pít samotný nebo ho přidat do smoothie. Čerstvé sýry: Sýry jako mozzarella nebo kozí sýr jsou ideální na letní saláty nebo grilování. České ryby poklady našich vod České ryby jsou skvělou volbou pro lehká a chutná jídla. Mezi nejběžnější druhy patří pstruh, kapr, candát a štika, které jsou ceněné pro svou jemnou chuť a vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin. Pstruh je skvělý na grilování nebo pečení s bylinkami a citronem, zatímco kapr je tradičně připravován smažený nebo na másle. Candát a štika se skvěle hodí na gril nebo do pečicího sáčku se zeleninou. Tyto ryby jsou nejen chutné, ale také lokální a čerstvé, což z nich dělá zdravou volbu pro každodenní stravu. Uchování letní úrody: Zavařování a nakládání Pozdní léto je také ideálním časem pro uchování sezónních plodin na zimu. Zavařování ovoce, nakládání okurek nebo výroba domácích sirupů a džemů jsou skvělými způsoby, jak si uchovat chuť léta i v chladnějších měsících. Navíc tak máte po ruce zdravé a domácí produkty, které obohatí váš zimní jídelníček. V Contours pomáháme ženám aby se cítily lépe ve svém těle a plnily si své sny. Pro více tipů nejen na cvičení, ale také stravu nás sledujte ZDE. Ráda byste vyzkoušela Týden cvičení zdarma v Contours? Těšíme se na vás!

projít na článek

26. Česká námořní rallye

Česká námořní rallye je nejstarší tradiční regatou pořádanou pro české jachtaře. Sedmidenní etapový závod námořních plachetnic, pořádaný firmou TPS CENTRUM každoročně od roku 1997, se koná vždy na závěr jachtařské sezóny v chorvatských pobřežních vodách z

projít na článek

Kuchyně z lokálních surovin

Vaříme z lokálních surovin jesenických farem V našem jesenickém penzionu Běla spoléháme na místní dodavatele a místní suroviny. Maso pro naší kuchyni nakupujeme u místních farmářů, které osobně známe a proto se můžeme na kvalitu masa a dalších surovin 100

projít na článek

Harmonická strava

jak ji popisuje MUDr. Frej (www.dr.frej.cz). Výstižné, stručné a zahrnující vše potřebné. Doporučuji k přečtení. Harmonická strava.doc (36 kB)

projít na článek

Zakončení sezóny 2023

V neděli 15.10.2023 jste všichni srdečně zváni na zakončení sezóny. Pozvánka zde : Zakončení sezony leták.docx (35792) MK

projít na článek

Co si sbalit na hory v létě

Co si vzít v létě na hory, aby vás počasí ani jiné situace nepřekvapily? Myslete na správné vybavení s dostatečným předstihem, stihnete tak i případné nákupy. Pomůže vám seznam věcí, které by vám na dovolené na horách v létě neměly chybět.

projít na článek