Jelikož jsem si z Chřestových slavností přivezla hromadu chřestu, na našem jídelním stole se teď objevuje každý den. Tato chřestová polévka nám dělala společnost hned dva dny po sobě. Opravdu mě překvapilo, jak moc chutnala mému synovi (samozřejmě v nesolené podobě). Chřestovou polévku můžete připravovat jak z bílého, tak zeleného chřestu. Já tentokrát zvolila světlou variantu a doplnila příjemně osvěžující chutí bazalky. Chřest je zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a další zdraví prospěšné látky. V obchodech se setkáte s třemi barevnými variantami : bílou, zelenou a fialovou já sama jsem zatím narazila pouze na první dvě. Český chřest má u nás dlouhou historii, a pokud chcete vidět chřestová pole, zajeďte si na farmu do Hostína u Vojkovic. Můžete si ho zde také přímo koupit. Není totiž nad opravdu čerstvý chřest. Bílý chřest se pěstuje v hlíně, která je přikrytá fólií a bílá barva je tedy způsobena absencí slunečního záření, které by ho změnilo na zelený. Bílý a zelený chřest se liší nejen svojí barvou a chutí ale také odlišností přípravy. Na rozdíl od zeleného je nutné bílý chřest loupat prakticky celý (až na hlavičku). Začínáte s loupáním pod jeho hlavičkou a pokračujete směrem dolů. Pokud se chcete o českém chřestu dozvědět více, mrkněte na http://www.ceskychrest.cz. Ingredience 500 g chřestu 1 střední cibule 1 l kuřecího vývaru menší hrst bazalky 1 vrchovatá lžíce másla 50 ml smetany ke šlehání sůl, pepř krutonky a lístky bazalky na dozdobení Postup Chřest pomocí škrabky oloupeme, odřízneme dřevnaté konce (cca 1 cm) a nakrájíme na špalíčky (cca 3 cm). Cibuli nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulku, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme kousky chřestu, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a poté cca 15 minut vaříme (chřest musí být měkký). Na konec přidáme smetanu, lístky bazalky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dle chuti dosolíme. Podáváme s opečenými krutonky a lístky bazalky. Článek Chřestová polévka s bazalkou se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Spoustu pohody a odpočinku Vám přeje tým Hotelu Sen. Těšíme se na vás v novém roce. Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka: Čtvr
projít na článekJsme tu pro Vás i během vánočních svátků, pouze s upravenou otevírací dobou. Těšíme se na Vás! Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka:
projít na článekPřivítejte nový rok velkolepě. Prožijte magickou noc se silvestrovskou zábavou, skvělým jídlem a neomezenou relaxací v našem wellness. Více informací najdete tady. Bude to kouzelné, to nám věřte. Pondělí Polévka:
projít na článekVážení hosté, Jaro už nám pomalu klepe na dveře a s ním i naše nové sezónní menu Na březen jsme si pro vás připravili speciální menu Mořské plody a ryby. Celé menu: PŘEDKRM Gravlax s červenou řepou, salát z řasy wakame. POLÉVKA Bouillabaisse – francouzská
projít na článekSvatomartinská husa je jedním z nejoblíbenějších podzimních gastronomických svátků, který symbolizuje konec podzimu a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy. Přijďte si k nám udělat radost tradičním a poctivým menu v jehož hlavní roli bude dobře propečen
projít na článek