Co je to homeopatie?

Pojem homeopatie vznikl sloučením dvou slov ze starořečtiny a to ze slova homeo – tj. stejný či podobný a pathos – tj. nemoc, utrpení. Tím vlastně je dán vlastním názvem této terapie i její princip, to znamená na, čem je založená. Základním zákonem homeopatie je zákon podobnosti, nemoc může být vyléčená podobnou nemoci. Čím je podobnost choroby větší, tím je vyléčení intenzivnější a efektivnější. Léčí prostředky, které působí podobně, homeopatické léky jsou schopny působit na tyto stavy podle tzv. provingů, což jsou zkoušky léků. Tyto zkoušky se dělají na relativně zdravých lidech, kterým je podán homeopatický lék a každý ze zkoušejících si zapisuje jeho účinky po určitou dobu. Z těchto poznámek vzniká Materie medika, to je dílo ve kterém jsou popsány účinky homeopatických léků, jaké vyvolaly symptomy, na jaké choroby měly nějaký účinek atd. Říkáme těmto popisům léků: že jsou to „obrazy léků“. Dalším důležitým pomocníkem homeopatické praxe je Repertorium, je to vlastně jakýsi rejstřík symptomů a léků, s vyznačením intenzity daného léku. Slouží k tzv. „repertorizaci“ případu, tj. k nalezení léku, který je nejvíce podoben stavu pacienta.

projít na článek

Není homeopatie jako Homeopatie aneb homeopatické směry v ČR

Název homeopatie je velmi široký, vejde se pod něj velké množství homeopatických směrů. Od těch nejkomerčnějších, založených na podávání či prodeji co největšího množství homeopatických léků, až po směr nejhlubší, kam se řadí klasická a postklasická homeo

projít na článek

AUTOPATIE

Autopatie je sice nová metoda, ale v historii se běžně používala ve veterinářství. Působí celostně a odstraňuje příčiny disharmonie v organismu. Je postavena na základech homeopatie..

projít na článek

Není homeopat jako homeopat

Z dotazu na facebookové skupině Klasické a postklasické homeopatie. Dotaz se týká členů určitých homeopatických registrů a také na školu ve Francii.

projít na článek

Práce na sobě

Homeopatie, jako způsob léčení, může člověku hodně pomoci. Ale nejdůležitější je, aby člověk pracoval na sobě sám. Zjistil, jaký chybný program způsobil nemoc a změnil své myšlení.

projít na článek

Homeopatie a děti

Dítě je po homeopatické léčbě odolnější a nemoci se nevracejí. Naopak po léčbě antibiotiky je organismus oslabený a hrozí, že dítě brzy po uzdravení zase "něco chytne".

projít na článek