Kumquat, často známý jako fortunella, je malé exotické ovoce původem z Číny, které si získalo popularitu díky své výrazné chuti, od sladkosti přes kyselost až po jemně hořký závěr. Tento exotický plod, patřící do rodiny citrusových plodů je často považován za symbol štěstí a prosperity. Jeho název je odvozen z čínského slova kam kwat, což doslova znamená zlatý pomeranč. Nyní si přiblížíme toto lahodné ovoce podrobněji. Co to je kumquat? Kumquat (Citrus japonica) je exotické ovoce, známé také jako nagami nebo kumkvat. Toto ovoce je menší než ostatní citrusové plody. Svým vzhledem připomíná velmi malý pomeranč, avšak svou velikostí je podobný vejci. Jeho oranžová hladká slupka i dužina připomínají typickou citrusovou barvu. Tato slupka je jedlá a přináší k jinak hořké dužině trochu sladké chuti. Chuť ovoce může být velmi různorodá, od sladké po kyselkavou až po hořkou. Původně ovoce pochází z východní Asie a jižní Číny, a jsou zde pěstovány již od 12. století. Malé plody dosahují velikosti 2 až 4 cm a rostou na tzv. stálezeleném keři nebo menším stromku. Plody jsou k dispozici po celý rok. Na ostrově Korfu se pěstuje kumquat za účelem výroby chutného likéru. TIP: Jackfruit společně s Kumquat jsou jedny z nejoblíbenějších exotických ovocí, které nabízí lahodnou a osvěžující chuť. Jak správně kumquat skladovat? Podobně jako mnoho jiných exotických citrusových plodů, se kumquat často objevuje v našich obchodech zejména v zimních měsících. Jeho zralost poznáte podle různých odstínů oranžové, které mohou být od jasných až po jemně zbarvené žluté tóny. Nezralý kumquat se zase vyznačuje nazelenalou barvou. Kumquat vydrží čerstvý až 3 týdny, avšak musí být uskladněn v uzavíratelné nádobě v chladu. Pokud jej budete skladovat v pokojové teplotě vydrží pouze 3 až 4 dny. Naopak pokud se rozhodnete pro pěstování doma, je to snadné. Kumquat velmi dobře snáší pokojovou teplotu. Kvete a plodí od května do listopadu, a pro zimu je vhodné jej umístit na chladnější místo s teplotou kolem 10 °C. Jak připravovat a konzumovat kumquat v domácí kuchyni? Kumquat je možné konzumovat čerstvé jako klasické ovoce. Slupku omyjte a pak snězte celé ovoce, aby se zkombinovala sladkost slupky s kyselostí dužiny. Kumquat je skvělý na přípravu marmelády. Stačí jej nakrájet na drobné kousky, smíchat s cukrem a vařit, dokud nevznikne hustá konzistence. Kumquat se může přidávat i do salátů jako osvěžující citrusová chuť. Stačí jej nakrájet na tenké plátky a přidat je do salátu spolu s ostatními ingrediencemi. Nejvyváženější chuť je zejména v kombinaci s rukolou a čekankou. Kumquat jako vhodná příloha k pečenému masu. Obohatí maso jeho typickou exotickou vůní s jemně kyselou chutí. Ovoce můžete také přidat do jogurtů, smoothie nebo různých kaší. Výborný je také k přípravě domácích džusů. Je možné jej také využít jako dekoraci u koktejlů, zmrzlinových pohárů nebo jiných dezertů. Milovníci citrusů a kyselých plodů určitě ocení kumquat. Jeho chuť je totiž výrazně sladko kyselá s hořkým závěrem, což z něj činí zajímavou alternativu k typickým sladkým plodům. TIP: Podporujte dětskou lásku k ovoci seznamování se s různými druhy ovoce. V našem článku se dozvíte, jak naučit děti jíst ovoce a zeleninu. Jaké zdravotní benefity kumquat nabízí? Podobně jako jiné citrusy, i kumquaty jsou bohaté na vitamín C, ale nabízejí i další zdravotní přínosy. Obsahují vitamíny A a B, esenciální oleje, antioxidanty, vlákninu, vápník, draslík a zdravé tuky. Tyto látky mají pozitivní vliv na imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu, podporují zdravé trávení. Kromě toho přispívá ke zlepšení stavu pokožky, kostí, zubů, očí a vlasů. The post Co je to Kumquat a jaké je jeho využití? appeared first on Gastrofresh.
Kdo si hraje, nezlobí. Známé moudro sice obvykle zaznívá spíše v souvislosti s malými dětmi, ale použít ho klidně můžeme i na dospělé jedince, již už mají vlastní potomky. Pokud hledáte aktivitu, která vás vždy spolehlivě zabaví a přinese vám více uspokoj
projít na článekCo je seitan? Seitan je pokrm zhotovený z pšeničné bílkoviny. Jedná se vlastně o téměř čistý lepek (angl. gluten) izolovaný z mouky vymýváním škrobu a následně tepelně zpracovaný. Využití seitanu. Seitan je svojí strukturou i vzhledem podobný masu a jeho
projít na článekCitroník japonský je keř či strom, jehož plody jsou nazývány kumquat. Jedná se o citrusové ovoce, které zaujme svou chutí i léčivými účinky. Výskyt: citróník japonský pochází (kupodivu) z Číny, ale dlouhodobě se pěstuje i v dalších částech Východní, Ji
projít na článekČím vším lze vybavit skříň na míru? Nejlepším řešením pro využití úložného prostoru v bytě je pořízení vestavěné skříně. Díky ní dokonale využijete volný prostor od země až po strop. Někdo si může říct, že není nutné mít skříň až do stropu, stačí si koupi
projít na článek13. října k nám přijel na návštěvu sklář, pan Zahradník a povyprávěl nám nejen o skle, jeho vzniku a využití, ale umožnil nám, abychom si vyfoukali baňaté píšťalky.
projít na článek