Co je to Yerba mate?

Yerba mate je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské. Je to stálezelený strom, který dorůstá až 20 metrů. Takhle velké stromy se nachází v lesích a kolem potoků ve výšce 500-700 metrů nad mořem. Pro účely sklizně se udržují ve výšce maximálně 8 metrů. Pěstují se zejména v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie. Pití tohoto nápoje je čím dál více populární. Nabízí totiž jedinečnou škálu chutí a také je jeho konzumace zajímavý a příjemný rituál. Má silné povzbuzující účinky, jelikož obsahuje tři povzbuzující látky theobromin, theofylin a až jeden a půl krát větší množství kofeinu než káva. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínů. Například vitamín A, B1, B2, B-komplex a C. Z minerálů v něm můžeme najít železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a další. Je také zdrojem aminokyselin, vlákniny, pryskyřic a karotenů. Dokáže z těla vyplavovat toxiny a zlepšuje paměť. Posiluje imunitu, působí protizánětlivě a chrání před alergiemi. Pomáhá udržovat organismus v mladistvé formě, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zklidňuje nervový systém a pomáhá při stresu. Pozitivní účinky: povzbuzuje tělo i mysl, zlepšuje koncentraci a pomáhá proti únavě, potlačuje pocit hladu, podporuje trávení, pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla, prospívá ledvinám i srdci, zvyšuje obranyschopnost a fyzickou kondici. K přípravě tohoto nápoje budeme potřebovat kalabasu a bombillu. Kalabasa je tykev, která je speciálně určená k přípravě tohoto nápoje. Má přírodní charakter a tvrdý vnitřek. Vyrábějí se i kalabasy z neporézních materiálů (porcelán, sklo nebo kov), ale pokud si chceme uchovat chuť maté z předchozích připravených nápojů, doporučuje se používat přírodní speciálně připravenou tykev. Bombilla je brčko, které má na jednom konci sítko. Je asi 15 cm dlouhá a vyrobená z kovu. Příprava Do kalabasy nasypeme zhruba 3-4 čajové lžičky maté. Zalijeme vodou o teplotě 90 °C a necháme chvíli vyluhovat. Připraveným brčkem můžeme srkat a jakmile bude nádoba prázdná, jednoduše dolijeme a opakujeme, dokud lístky plavou na hladině. Až lístky klesnou, je čaj tzv. prázdný. Vyčerpaly jsme z lístků všechno.

projít na článek

Tip na přípravu Yerba Maté bez prachu

Oblíbený povzbuzující a osvěžující nápoj původem z Latinské Ameriky. Připravte si s naším videonávodem Maté ve třech variantách: 1) V kalabase, ze které se popíjí za pomocí brčka zvaného bombilla, 2) v 0,5l konvičce a v 3) ledové variantě ideální do horký

projít na článek

Jak připravit opravdu dokonale chutnající yerba maté?

Maté je nápoj připravovaný z rostliny s názvem Cesmína paragujská, která pochází z Jižní Ameriky. Správnou přípravou získáte nápoj plný chuti a prospěšných látek. Jak připravit maté tak, aby vám chutnalo, a zároveň jste využili naplno všechny jeho benefit

projít na článek

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která

projít na článek

MÁTE POCIT, ŽE PŘIBÍRÁTE I ZE VZDUCHU? DOST MOŽNÁ MÁTE PROBLÉM S MÍZOU

Pronásleduje vás neustálá protivná únava, máte dojem, že přibíráte jen tím, že dýcháte, nebo vám dokonce otékají končetiny? Pak možná stávkuje váš lymfatický systém.

projít na článek

Kniha: ZÁNĚT SKRYTÝ ZABIJÁK

Jste často unavení a bez energie? Máte vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční? Léčíte se na alergie či astma? Máte nadváhu nebo cukrovku? Diagnostikovali vám nádorové onemocnění? Bolí vás často v krku? Objevují se vám kožní vyrážky? Bolí vás

projít na článek