Yerba mate je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské. Je to stálezelený strom, který dorůstá až 20 metrů. Takhle velké stromy se nachází v lesích a kolem potoků ve výšce 500-700 metrů nad mořem. Pro účely sklizně se udržují ve výšce maximálně 8 metrů. Pěstují se zejména v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie. Pití tohoto nápoje je čím dál více populární. Nabízí totiž jedinečnou škálu chutí a také je jeho konzumace zajímavý a příjemný rituál. Má silné povzbuzující účinky, jelikož obsahuje tři povzbuzující látky theobromin, theofylin a až jeden a půl krát větší množství kofeinu než káva. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínů. Například vitamín A, B1, B2, B-komplex a C. Z minerálů v něm můžeme najít železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a další. Je také zdrojem aminokyselin, vlákniny, pryskyřic a karotenů. Dokáže z těla vyplavovat toxiny a zlepšuje paměť. Posiluje imunitu, působí protizánětlivě a chrání před alergiemi. Pomáhá udržovat organismus v mladistvé formě, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zklidňuje nervový systém a pomáhá při stresu. Pozitivní účinky: povzbuzuje tělo i mysl, zlepšuje koncentraci a pomáhá proti únavě, potlačuje pocit hladu, podporuje trávení, pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla, prospívá ledvinám i srdci, zvyšuje obranyschopnost a fyzickou kondici. K přípravě tohoto nápoje budeme potřebovat kalabasu a bombillu. Kalabasa je tykev, která je speciálně určená k přípravě tohoto nápoje. Má přírodní charakter a tvrdý vnitřek. Vyrábějí se i kalabasy z neporézních materiálů (porcelán, sklo nebo kov), ale pokud si chceme uchovat chuť maté z předchozích připravených nápojů, doporučuje se používat přírodní speciálně připravenou tykev. Bombilla je brčko, které má na jednom konci sítko. Je asi 15 cm dlouhá a vyrobená z kovu. Příprava Do kalabasy nasypeme zhruba 3-4 čajové lžičky maté. Zalijeme vodou o teplotě 90 °C a necháme chvíli vyluhovat. Připraveným brčkem můžeme srkat a jakmile bude nádoba prázdná, jednoduše dolijeme a opakujeme, dokud lístky plavou na hladině. Až lístky klesnou, je čaj tzv. prázdný. Vyčerpaly jsme z lístků všechno.
Oblíbený povzbuzující a osvěžující nápoj původem z Latinské Ameriky. Připravte si s naším videonávodem Maté ve třech variantách: 1) V kalabase, ze které se popíjí za pomocí brčka zvaného bombilla, 2) v 0,5l konvičce a v 3) ledové variantě ideální do horký
projít na článekMaté je nápoj připravovaný z rostliny s názvem Cesmína paragujská, která pochází z Jižní Ameriky. Správnou přípravou získáte nápoj plný chuti a prospěšných látek. Jak připravit maté tak, aby vám chutnalo, a zároveň jste využili naplno všechny jeho benefit
projít na článekKalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která
projít na článekPronásleduje vás neustálá protivná únava, máte dojem, že přibíráte jen tím, že dýcháte, nebo vám dokonce otékají končetiny? Pak možná stávkuje váš lymfatický systém.
projít na článekJste často unavení a bez energie? Máte vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční? Léčíte se na alergie či astma? Máte nadváhu nebo cukrovku? Diagnostikovali vám nádorové onemocnění? Bolí vás často v krku? Objevují se vám kožní vyrážky? Bolí vás
projít na článek