Britský Národní výzkumný ústav pro výživu a stravování zjistil, že do našich dětí ve skutečnosti napumpujeme velké dávky cukru ještě před tím, než ráno vyletí ze dveří – celou polovinu jejich denní dávky. Ne nadarmo stanovily Světová zdravotnická organizace a americké ministerstvo zemědělství horní limit pro příjem cukru. Ten totiž zavařuje dětský mozek a játra – a má tedy stejný efekt jako alkohol. Fruktóza, nebo alkohol? Najdi deset rozdílů Alkohol má sice spoustu kalorií (7 kcal/g), ale žádnou výživovou hodnotu. Neexistuje biochemická reakce, která by něco takového potřebovala. Pokud pijete alkohol neustále a ve velkých dávkách, je jedovatý, bez ohledu na kalorie nebo důsledky pro vaši váhu. Ne každý se stane na alkoholu závislým, ale vysoké zdanění i omezování prodeje (především dětem) v boji proti závislosti každopádně pomáhá. Je jasné, že alkohol není potravina – je to nebezpečná droga, protože je jedovatý a zneužitelný. V jedné porci Raisin Bran je 19 gramů cukru. V rozinkách ho přitom najdeme jen zhruba 11 gramů. Je tomu tak proto, že se tyto rozinky vymáchají v cukerném roztoku, aby byly daleko sladší. Cukr se skládá ze dvou molekul: glukózy a fruktózy. Ačkoliv je fruktóza zdrojem energie (4 kcal/g), je pro náš organismus zbytečná – opět neexistuje žádná biochemická reakce, která by ji potřebovala. V játrech je nicméně zpracovávána úplně stejně jako alkohol. Z toho důvodu je také dlouhodobá konzumace fruktózy ve vysokých dávkách podobně toxická jako v případě alkoholu. Právě kvůli ní trpí naše děti nemocemi, které jsou typickými důsledky pití alkoholu – zvýšené ukládání tuku do jaterní tkáně nebo diabetes druhého typu – aniž by do sebe dostaly jediný doušek alkoholu. Cukr je zkrátka „dětský alkohol“. A podobně jako u alkoholu mají i nápoje s vysokým obsahem cukru vliv na problémy chování u dětí. Průměrná porce cereálií obsahuje děsivých 12 gramů přidaných cukrů. Ve Spojených státech zjistila Environmental Working Group (EWG), že u sedmnácti druhů cereálií běžně nabízených dětem tvořily přidané cukry více než polovinu všech kalorií a u dalších sto sedmdesáti sedmi to bylo přes 40 %. Ačkoliv je toto odhalení už notoricky známé, následující studie EWG uvádí, že od jeho zveřejnění nedošlo u zmíněných cereálií v obsahu přidaných cukrů k žádné změně. Žužu místo ovsa Podívejme se na dva příklady korporátních triků, které cpou cukr do našich dětí. Například Kellog’s Raisin Bran. Měly by to být sušené rozinky (raisin) a otruby (bran), že? V jedné porci je ale 19 gramů cukru. V rozinkách ho přitom najdeme jen zhruba 11 gramů. Je tomu tak proto, že se tyto rozinky vymáchají v cukerném roztoku, aby byly daleko sladší. Druhý příklad, můj oblíbený – Lucky Charms, které jsou „kouzelně lahodné“. Proč je v krabici i žužu? Protože oves je dražší než žužu. I když velkou část krabice tvoří leda vzduch, neváhají si General Mills naúčtovat ještě víc. Skvělý byznysplán. Tím to ale nekončí. Vezměte si třeba jogurt z granátových jablek, který obsahuje 19 gramů cukru. Bílý jogurt má asi 7 gramů cukru; jde vesměs o laktózu, která nepředstavuje problém. To ovšem znamená, že každý jogurt z granátových jablek má 12 gramů přidaných cukrů. Průmysl, který za jejich výrobou stojí, ale dokáže tuto skutečnost dobře schovat. Cukr má v potravinářském průmyslu až 56 různých označení. To znamená, že přidáním jiných cukrů coby páté, šesté, sedmé nebo osmé složky se z přidaných cukrů rychle stane hlavní ingredience daného produktu. Americký Úřad pro léky a potraviny přislíbil změny v označování produktů tak, aby podobné praktiky nemohly dále pokračovat. Evropskou unii ovšem tato iniciativa teprve čeká. Nejzhoubnější nebezpečí představuje jídlo pro kojence a batolata. Ve Spojených státech se v roce 2015 zkoumaly výživové informace 1074 produktů pro nejmenší. V dvaatřiceti procentech přesnídávek pro batolata, stejně jako ve většině svačinek pro děti a dětských džusů, se nacházel alespoň jeden zdroj přidaných cukrů. A pětatřicet procent celkově získaných kalorií pocházelo právě z cukru. Nedopusťme, aby se z našich dětí stali lůzři. Nepodléhejme korporátním zájmům. Udělejme vše pro to, aby měly na stole skutečnou snídani šampionů. Autor je dětský endokrinolog působící na Kalifornské univerzitě. Z anglického originálu Sugar is the ‘alcohol of the child’, yet we let it dominate the breakfast table publikovaného na stránkách britského deníku The Guardian přeložil Martin Vrba. The post Cukr je dětský alkohol appeared first on Natural Bars.
Nová vína vinařství Vobis Představujeme Vám nová vína Vinařství Vobis. Cuvée od Bunkru 2022 je bílé, polosladké víno. Analytika: Alkohol: 10,0 %, zbytkový cukr: 32,0 g/l, zbytkové kyseliny: 7,2 g/l. Chardonnay 2022 je bílé, polosladké víno. Analytika: Alk
projít na článekBěhem užívání klarithromycinu - hlavní účinné látky antibiotika Klacid můžete bezpečně pít alkohol. Alkohol nesníží účinnost tohoto léku. Obecně je však lepší se alkoholu vyhnout, když se léčíte na infekci. Alkohol může snížit vaši energii a oddálit, jak
projít na článekNeexistuje žádné varování, které by říkalo nepijte alkohol při užívání léku Zinnat, protože alkohol neovlivňuje konkrétně samotný lék. Pokud se však po infekci necítíte dobře nebo pokud zjistíte, že vás po Zinnatu bolí hlava nebo máte žaludeční nevolnost,
projít na článekNedovedete si představit život bez sladkých jídel? Nedokážete potlačit touhu? Taky mě to občas chytne. Sladká jídla už jste z jídelníčku vyřadili, ale stejně byste si čas od času rádi nějaké potěšení připravili? Co s tím? Cukr stejně jako alkohol přináší
projít na článekNelekejte se, stránky jsou v rekonstrukci. Kontakty kudy k nám Dětský lesní klub V mechu a kapradí Šlechtitelská 193 Praha 9 Klánovice 190 14 [email protected] Monika Váňová 724 145 669 [email protected] Článek
projít na článek