Dá se žít bez mléka?

Pijete často kravské mléko? Nakupujete mléčné výrobky v domnění, že pro sebe a své děti děláte vše, pro vaše zdraví? Omyl!  U dospělých jedinců totiž ne vždy je organismus schopen produkovat enzym laktáza, který laktózu obsaženou ve výrobcích z kravského mléka (tedy mléčný cukr) ve střevech rozkládá. S přibývajícím věkem totiž tělo tuto schopnost ztrácí. Je to vlastně logické, jelikož původně se mlékem živili pouze kojenci.Jak zjistit tzv. intoleranci laktózy? Většinou postačí lépe vnímat své tělo a naslouchat jeho projevům. Velmi často se setkáme např. s vyrážkou na vnější straně stehen nebo na hýždích, dále se může projevit bolestmi žaludku či pocitem nafouklého břicha vždy po její konzumaci. Dá se samozřejmě udělat i vyšetření přímo u lékaře.Jaké bezlaktózové výrobky jsou k dostání v běžných obchodech? 1.       Mléko – k dostání je mnoho alternativ, které jsou zcela dostupné ve všech potravinových řetězcích, např.: o   Rýžové o   Sójové o   Kravské se sníženým obsahem laktózy o   Mandlové o   Kokosové o   Ovesné atd. Jejich chuť je o trochu sladší než běžné mléko, na které jsme zvyklí, ale ti, kteří si jej dávají převážně do kávy, rozdíl většinou nepoznají.  2.       Jogurty –  výběr je stejně tak veliký a chuť díky ovocným složkám naprosto uspokojující.3.       Smetany – kdo se obává, že při intoleranci laktózy již nikdy neochutná svíčkovou nebo např. kulajdu, mám dobrou zprávu. Ano, dnes se dají sehnat všechny druhy smetany.4.       Sýry – většině postačí vyřadit pouze tzv. tekuté výrobky ze svého jídelníčku, ale pokud bychom chtěli být opravdu důslední, můžeme zařadit i tvrdé sýry, u kterých již výběr není tak veliký, ale sehnat se určitě dají.  Kolik nás ta „legrace“ vlastně bude stát peněz? Jak by se mohlo zdát, přijde nás nákup těchto speciálních potravin na spousty peněz, ale opak je pravdou. Tyto výrobky jsou o trochu dražší, ale hluboko do peněženky opravdu sahat nemusíte. Řádově se rozdíl mezi obyčejným kravským mlékem a např. rýžovým mlékem pohybuje v několika korunách.Uvidíme na sobě změny a kdy? Jakmile se rozhodneme jít touto cestou zdravějšího stravování, nečekejme, že výsledky na sobě budeme pozorovat ihned. Většinou se tělo čistí a zbavuje nečistot ve střevech a tak žádoucích efektů se dočkáme přibližně po jednom měsíci. Musíte se ovšem naučit fungovat i v běžných situacích jako návštěva restaurace případně kavárny, kde se vyhněte alergenu č. 7. Pozor také na zmrzliny v letních obdobích, které jsou plné smetany nebo mléka. Proto si raději vyrobte domácí nanuky z ovoce, které nakonec polichotí i Vaší postavě. Článek Dá se žít bez mléka? se nejdříve objevil na Zbiko.

  • Web: Zbiko
  • Aktualizace: 13.5.2024
projít na článek

Kozí mléko nám může v lecčem pomoci!

Je pravda, že kozí mléko je mnohem zdravější než mléko kravské a to nejen svým složením, ale také samozřejmě i chutí. A přitom ho mnoho lidí nekonzumuje a dokonce ani nepoužívá žádné produkty, které se dají z kozího mléka vytvořit. Někteří si stěžují na

projít na článek

Vaječný likér

Už jste někdy zkusili připravit domácí vaječný likér? S tímto receptem to bude hračka a s hotovým likérem si můžete připít třeba u večerní pohádky. Díky tomu, že se likér při přípravě vaří, nemusíte mít strach z nákazy ze syrových žloutků. A co se zbylými

projít na článek

Národní den farmy Čerkasy

Dne 29. srpna 2019 se na Ukrajině konal další „Národní den farmy“ na základně jednoho z lídrů v produkci mléka Čerkaské oblasti, firmy «СПОП Видродження».

projít na článek

Kozí mléko dokáže i léčit

Dříve bývala koza skoro v každé vesnické chalupě. Kdo si nemohl dovolit živit krávu, a přesto chtěl mléko, vlastnil kozu. Ta tolik náročná nebyla. A dělali dobře. Kozí mléko je velice zdravé. o   Od mléka se především vyžaduje, aby bylo velkou zásobárnou

projít na článek

Dokonalé mléčné nápoje

Kdo si rád pochutná na krémovém cappuccinu, může si připravit mléčnou pěnu pomocí tzv. Cappuccino systému. Integrovaná tryska na pěnění mléka umožní autentickou přípravu kávových specialit, ať už je to nadýchané cappuccino, jemné latte macchiato nebo inte

projít na článek