Dotaz Jany

Dobrý den, prosím o radu. Před třemi lety jsem utrpěla dopravní nehodu, při které jsem utrpěla velká zranění. Od té doby mám poškozenou mimiku obličeje v důsledku vzniklé parézy. Nepůsobí mi to sice problémy v dorozumívání nebo při stravování, ale stydím se za to a cítím se od té doby nesvá. Je možné žádat odškodnění, když mě to v běžných úkonech neomezuje? Jana, 19 let Vážená paní Jano, odškodnění ve Vašem případě se bude řídit ještě starým občanským zákoníkem a související judikaturou soudů. V takovém případě je zjevné, že máte trvalé následky minimálně ve formě zmíněné parézy obličeje a psychických následků, a to dle příslušných položek vyhlášky o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Vzhledem k tomu, že jste mladá a jste žena, je pravděpodobné, že estetické vady svého obličeje vnímáte více intenzivně než jiné osoby, a přicházelo by v úvahu i navýšení základního odškodnění dle zmiňované vyhlášky soudem. Bez znaleckého posudku se však ve Vašem případě neobejdete. Rozhodně tuto záležitost neodkládejte s ohledem na promlčování Vašich nároků. V případě, že si netroufáte sama zajistit zpracování znaleckého posudku a uplatnit svůj nárok u osoby odpovědné, případně u soudu, můžu Vás v této věci zastoupit. V případě Vašeho zájmu mi zašlete telefonní kontakt, abych se s Vámi mohla spojit a probrat podrobnosti. Mgr. Petra Kubínová #dotaz #dopravnínehoda #odškodnění #následky

projít na článek

Koenzym Q10 v průběhu nemoci

Dotaz:Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem poměrně často nemocná, v zimě pravidelně i několikrát a nepomáhá mi ani očkování. V lékárně mi poradili koupit si koenzym na posílení imunity. Nechápu proč zrovna koenzym a ne třeba vitaminy. Děkuji. Čtenářka Lenka.

projít na článek

Ukládání cholesterolu na očním víčku

Dotaz: Dobrý den, mám na obou horních víčkách žluté nepěkné tukové fleky. Jde mi o název a kdo mi to odstraní. Děkuji za radu.

projít na článek

Co je tuková dieta?

Dotaz: Kolik a čeho musím jíst při tukové dietě? A dá se pomocí tukové diety fakt zhubnout?

projít na článek

Antibiotika na lupénku

Dotaz: Již několik let trpím lupénkou a kamarádka mi říkala, že prý slyšela, že je možné lupénku léčit antibiotikama, je to pravda?

projít na článek

Pálení očí u seniora

Dotaz: Jsem asi 2 roky po operaci obou očí šedého zákalu, hrozně mě řežou a svědí oči ale nejvíce v koutkách. Paní doktorka mi napsala mast oftalmohydrocortizon, ale nepomáhá mi to a oči mě pálí, je mi 79 roků.

projít na článek