Dozrál čas bylin?

Situace na trhu s léky má zajímavý vývoj. Generálka v době pandemie nás vyvedla z pocitu samozřejmosti, že léky a lékaři jsou vždy po ruce a vše vyřeší. Tak opusťme víru v chemii a připomeňme si staletí, ba tisíciletí, kdy člověk měl k dispozici pouze to, co nabídla příroda. A co našel, zpracoval a využil. Jistěže vědecké výzkumy pokročily. Však s úctou k akademikům smekáme. Komu jinému a ta ty granty bychom měli věřit, že. Ale když dojde penicilín, léky pro děti proti kašli horečkám a třeba alergii, či medikamenty proti bolesti, zpozorníme. Zpozorněme. Bude dobré dát více prostoru lidem, kterým se respektu dosud dostávalo méně. Kdo se vyzná v bylinách, měl by nabídnout um i produkty. V zájmu lékařů není zakazovat, ale kontrolovat – kontraindikaci, dávkování, obsah účinných látek. Byliny lze nastudovat a jejich účinky i kombinace jsou ověřené. Odlehčíme lékárníkům, pomůžeme pacientům. Herbální medicínu v rámci zdravotnického studia (lékařské a farmaceutické fakulty) najdeme. Možná by bylo dobré formou IPVZ a jinými postgraduálními kurzy lékařům možnost rozšíření vědomostí nabídnout. Lékárníci vědí hodně a umí poradit. Ano, dozrál čas bylin. Sklízíme plody slepé víry v technologický pokrok a neprozíravost. Všechno může jednou dojít – plyn, ropa, uhlí nebo léčebné prostředky umělé produkce. Nám by mělo dojít, že jsme součástí přírody. Pokud je nemoc vychýlením z rovnováhy, jistě někde příroda napovídá, jak ji získat zpět. Odpovědí může být medicína čínská, tibetská, jihoamerická, nebo kupodivu i naše, česká a středoevropská. Hledejme, zkoušejme, sdílejme. Budeme to potřebovat. JAN HOVORKA Příspěvek Dozrál čas bylin? pochází z TCM Revue

projít na článek

Sběr léčivých bylin

Jaro už je v plném proudu, proto pokud byste měli chuť a čas, můžete se zapojit do sběru bylin. Pozor, rostliny musí být usušené. Přesný popis naleznete níže v obrázku.

projít na článek

Mpizza Day uzavřel sezónu Carbonia Cupu v Mostě

Každý ročník musí mít své vítěze a tak i Carboniacup v sezóně 2014 dozrál do finále, které se konalo posledním 6-tým sobotním závodem na autodromu v Mostě při rekordní účasti 91 přihlášených vozů i v dosti mlhavém a mrholivém počasí.

projít na článek

Moxa - rolička

„Cigareta“ z pelyňku nebo jiných bylin, která se zapálená používá na nahřívání některých akupunkturních bodů

projít na článek

Koření, které Vás zahřeje

Víte, že některé druhy koření či bylin Vám prokrví organismus a zahřejí Vás během několika minut po požití? Představujeme Vám nejznámější z nich.

projít na článek

Květnatá louka

Květnatá louka, aneb cesta za poznáním. Akce 18.9.2019 - výsadba bylin s dětmi a stromu přátelství s rakouským partnerem Okerkreis, Ottenstein - Rastenfeld - Rakousko.

projít na článek