Dýňová polévka

Jedním z typických podzimních jídel je bezesporu dýňová polévka. Pamatuji si, když jsem se s ní setkala poprvé, kdy přede mě položili misku oranžové polévky zdobené dýňovými semínky a už po prvním ochutnání pro mě tehdy neobvyklé a nové chuti jsem byla rozhodnuta ji doma vyzkoušet a uvařit. Receptů na dýňovou polévku lze samozřejmě dohledat několik, avšak já do ní chtěla dát i něco ze sebe a tak nastala fáze experimentování a dolaďování chuti. Nyní jak začne podzim a urodí se první dýně, nesmí tato delikatesa na našem stole chybět. Ingredience 650 g dýně Hokaido (bez semínek) 1 střední brambora 1 mrkev 1 cibule 500 ml kuřecího vývaru 700 ml vody 1 lžíce másla 2 lžíce smetany ke šlehání mletý zázvor, muškátový oříšek, pepř, sůl na ozdobu: zakysaná smetana, dýňová semínka, dýňový olej Postup Pro mě nejoblíbenější příprava dýně Hokaido je pečení. Vynikne tak více její vůně a navíc pokud máme dýně větší množství, než na recept potřebujeme, můžeme pak jednoduchým rozmixováním pečené dýně a přidáním vody připravit dýňové pyré, které lze uchovávat v mrazáku. Výhodou dýně Hokaido je to, že se nemusí loupat, čímž velmi usnadní její přípravu. Dýni zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kousky, které rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200 °C cca 40 minut. Dýně musí být na konci krásně měkká. V hrnci si na lžíci másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kolečka mrkve. Přidáme trochu mletého zázvoru a zalijeme vývarem a vodou. Vše osolíme, opepříme a přidáme na malé kostičky nakrájenou bramboru. Vaříme mírným varem pod pokličkou 15 minut a následně přidáme pečenou dýni, 2 lžíce smetany a dalších 5 minut povaříme. Polévku nakonec rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, dochutíme muškátovým oříškem a dle potřeby ještě dosolíme. Pokud máte rádi polévku méně hustou, nařeďte trochou horké vody. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a slanými dýňovými semínky, které si můžete připravit sami doma v troubě, nebo koupit v kterémkoliv supermarketu. Polévku je možné také dochutit kapkou dýňového oleje, který má opravdu výraznou aromatickou chuť. Článek Dýňová polévka se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Dýňová polévka s mrkví

Ingredience: jedna menší dýně a 1 velká mrkev na 4 porce. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semena, ty si můžete dát usušit a chroupat je jsou výborné.Dýni nakrájíme na kostky a s mrkví dáme vařit do papinova hrnce. Trochu přisolíme himalájsou solí.

projít na článek

Krásný nový rok 2023

Spoustu pohody a odpočinku Vám přeje tým Hotelu Sen.  Těšíme se na vás v novém roce. Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka: Čtvr

projít na článek

VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA

Jsme tu pro Vás i během vánočních svátků, pouze s upravenou otevírací dobou. Těšíme se na Vás! Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka:

projít na článek

VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA

Jsme tu pro Vás i mezi vánočními svátky, pouze s upravenou otevírací dobou  Těšíme se na Vás! Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka:

projít na článek

Silvestrovský pobyt

Přivítejte nový rok velkolepě.  Prožijte magickou noc se silvestrovskou zábavou, skvělým jídlem a neomezenou relaxací v našem wellness. Více informací najdete tady. Bude to kouzelné, to nám věřte.   Pondělí Polévka:

projít na článek