Charakteristika Glycin je látka zvýrazňující chuť a vůni, která je přírodního původu. Jde o nejjednodušší aminokyselinu. Nejvíc jí najdeme v kolagenu a elastinu. Má sladkou chuť a bílé krystalické skupenství. Použití Používá se jako dochucovadlo v potravinářském průmyslu. Mnohdy v potravinách maskuje chuť sacharinu a aspartamu. Má taktéž želírovací schopnosti. Dá se použít při výrobě čokolád, při výrobě cukrového zdobení a při výrobě alkoholických nápojů. Pomáhá předcházet žluknutí tuků a olejů. Výroba Získává se z cukrové třtiny nebo z želatiny. Dá se ale vyrobit i synteticky. Nežádoucí účinky V potravinářství o něm nejsou známy žádné negativní účinky. Ve vysokých dávkách ale může způsobit toxicitu. Zdroje informací https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E640 E640 (česky) https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E640 Glycin (česky)