Emulgátory a jejich vliv na vaše zdraví - Emulgátory.cz

Největší portál o emulgátorech na českém internetu. Jaký vliv mají jednotlivá Éčka na vaše zdraví, která jsou bezpečná a která naopak nebezpečná? ▷ Čtěte více.

projít na web

E955 Sukralosa

Charakteristika Sukralosa je syntetické sladidlo. Jeho sladivost je asi 600x větší než sladivost cukru. Zároveň obsahuje ale jen asi pětinu energie.  Použití Přidává se jako umělé sladidlo do dezertů, sladkých omáček a mražených mléčných výrobků. Dále suk

projít na článek

E950 Acesulfam K

Charakteristika Acesulfam K je syntetická látka, která zvýrazňuje chuť a vůni. Také jde o sladidlo, které je asi 200x sladší než klasický cukr. Nemá žádné kalorie. Použití Přidává se do bonbónů, nelakoholických nápojů a v pekařských výrobcích. Také ho můž

projít na článek

E943a Butan

Charakteristika Butan je hořlavý plyn. Při práci s ním hrozí riziko exploze. Použití Používá se jako hnací plyn ve sprejích. Dále se používá při ošetřování plechů. Také se používá jako aerosol v kosmetickém průmyslu. Výroba Jde o derivát petroleje. Nežád

projít na článek

E904 Šelak

Charakteristika Šelak je leštící látka přírodního původu. Jde o polyesterovou pryskyřici, která se získává z hmyzích výměšků. Použití Používá se všude, kde je potřeba získat lesklý povrch. Například při zpracování ovoce, zeleniny a při výrobě některých cu

projít na článek

E640 Glycin

Charakteristika Glycin je látka zvýrazňující chuť a vůni, která je přírodního původu. Jde o nejjednodušší aminokyselinu. Nejvíc jí najdeme v kolagenu a elastinu. Má sladkou chuť a bílé krystalické skupenství. Použití Používá se jako dochucovadlo v potravi

projít na článek

E539 Thiosíran sodný

Charakteristika Thiosíran je syntetický antioxidant. Má bílé krystaly a může na sebe vázat ionty kovů. Především železa a mědi. Použití Používá se při zpracovávání nakrájených brambor, které chrání proti hnědnutí. Jeho schopnost vázat na sebe ionty se vyu

projít na článek

Nebezpečná éčka: Která jsou ta nejškodlivější?

Když přijdete do obchodu, vedle zdravých a minimálně zpracovaných potravin objevíte řadu polotovarů a dalších výrobků, které obsahují spoustu přidaných látek. Některé z nich dokonce takové, které se nedoporučuje konzumovat buď vůbec, nebo je vhodné je jís

projít na článek

E570 Mastné kyseliny (Stearin)

Charakteristika Mastné kyseliny jsou odpěňovače, leštící látky a zvlhčující látky přírodního původu. Jde o organické kyseliny, které jsou vázané v tucích rostlin a živočichů. Mají pevné skupenství a bílou, nebo nažloutlou barvu. Mají dobrou rozpustnost ve

projít na článek

E525 Hydroxid draselný (Louh draselný)

Charakteristika Hydroxid draselný je syntetický regulátor kyselosti. Má bílou barvu a lze se s ním setkat buď ve formě peciček, vloček a odlitků atd. Je považován za jeden ze zdrojů draslíku. Použití Používá se k regulaci kyselosti. Dále jde o pomocnou lá

projít na článek

E524 Hydroxid sodný (Louh sodný)

Charakteristika E524, nebo také hydroxid sodný, je syntetický regulátor kyselosti. Nejčastěji se rozpouští ve vodě. Použití Má schopnost upravovat pH. Používá se v průběhu loupání zeleniny. Může se přidávat do oliv, tuků a do slaného pečiva. Když se jím p

projít na článek