E524 Hydroxid sodný (Louh sodný)

Charakteristika E524, nebo také hydroxid sodný, je syntetický regulátor kyselosti. Nejčastěji se rozpouští ve vodě. Použití Má schopnost upravovat pH. Používá se v průběhu loupání zeleniny. Může se přidávat do oliv, tuků a do slaného pečiva. Když se jím pečivo před pečením potře, má výrazně slanou chuť. U černých oliv odstraňuje hořkost. Louh se také používá při čištění některých typů odpadů. Výroba Vyrábí se elektrolýzou solanky. Elektrolýza může být provedena několika způsoby. Nežádoucí účinky U této látky neexistují žádné informace o nežádoucích účincích. Z toho důvodu je považována za bezpečnou. Neplatí to ale o louhu, který je žíravinou a který může způsobit vážné škody na zdraví. Zdroje informací https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E524 E524 (česky) https://www.dtest.cz/ecka/315/e-524-hydroxid-sodny?ft=E524 Hydroxid sodný (česky)

projít na článek

E539 Thiosíran sodný

Charakteristika Thiosíran je syntetický antioxidant. Má bílé krystaly a může na sebe vázat ionty kovů. Především železa a mědi. Použití Používá se při zpracovávání nakrájených brambor, které chrání proti hnědnutí. Jeho schopnost vázat na sebe ionty se vyu

projít na článek

E525 Hydroxid draselný (Louh draselný)

Charakteristika Hydroxid draselný je syntetický regulátor kyselosti. Má bílou barvu a lze se s ním setkat buď ve formě peciček, vloček a odlitků atd. Je považován za jeden ze zdrojů draslíku. Použití Používá se k regulaci kyselosti. Dále jde o pomocnou lá

projít na článek

Sůl bez sodíku

Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Není však sůl jako sůl. Existuje i takzvaná sůl bez obsahu sodíku, která se používá jako náhrada za ku

projít na článek

Použití černé masti s ichtyolem

Ichtoxyl obsahuje léčivou látku ichthammolum 2.7 g ve 30 g černé masti. Ichtoxyl je mast pro zevní použití na kůži k léčbě infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u 

projít na článek

Nebezpečná éčka: Která jsou ta nejškodlivější?

Když přijdete do obchodu, vedle zdravých a minimálně zpracovaných potravin objevíte řadu polotovarů a dalších výrobků, které obsahují spoustu přidaných látek. Některé z nich dokonce takové, které se nedoporučuje konzumovat buď vůbec, nebo je vhodné je jís

projít na článek