Sůl bez sodíku

Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Není však sůl jako sůl. Existuje i takzvaná sůl bez obsahu sodíku, která se používá jako náhrada za kuchyňskou sůl při dietě nebo při potížích s vysokým krevním tlakem. Dietní sůl je z chemického hlediska chlorid draselný, normální kuchyňská sůl se skládá z chloridu sodného. Chlorid sodný je chemické označení pro sůl.

projít na článek

Nedostatek sodíku v těle

Sodík je pro náš organismus velmi důležitý. Je do těla neustále dodáván potravou, a to především ve formě kuchyňské soli. Po vstřebání do krve je sodík ukládán zejména ve vazivu. Sodné ionty jsou obsaženy v mimobuněčných tekutinách, zatímco draslík se vys

projít na článek

Přírodní jíl na pokožku obličeje

Jíl je sypká hornina s velmi jemnou vodopropustnou texturou. Vzniká rozkladem existujících hornin, jako je například živec či žula. Podle fyzikálně-chemického složení mívá jíl různou barvu, která je od bílé přes žlutou, zelenou, hnědou, červenou či šedou.

projít na článek