Sodík je pro náš organismus velmi důležitý. Je do těla neustále dodáván potravou, a to především ve formě kuchyňské soli. Po vstřebání do krve je sodík ukládán zejména ve vazivu. Sodné ionty jsou obsaženy v mimobuněčných tekutinách, zatímco draslík se vyskytuje především v buňkách. Oba prvky tak udržují osmotickou rovnováhu v organismu, to znamená, že ovlivňují správnou regulaci tělních tekutin. Metabolismus sodíku spolu s metabolismem draslíku a chloru je řízen hormony kůry nadledvin.
Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Není však sůl jako sůl. Existuje i takzvaná sůl bez obsahu sodíku, která se používá jako náhrada za ku
projít na článekVšichni jsme si vědomi důležitosti vápníku a jeho významu v našem těle. Minerální vápník udržuje kosti a zuby silné. Téměř 92 % vápníku je uloženo v kosterním systému, zbytek se nalézá v cirkulující krvi, tkáních a orgánech. Nedostatek vápníku může ovlivn
projít na článekUž se vám to stalo? Šli jste k lékaři a on vám sdělil, že vám provede odběr krve na CRP. Co to ale je? Stanovení hladiny C-reaktivního proteinu v krvi se provádí za účelem zjištění zánětu v těle. To znamená, že tento test dokáže odhalit, zda nemáte v těle
projít na článekJíl je sypká hornina s velmi jemnou vodopropustnou texturou. Vzniká rozkladem existujících hornin, jako je například živec či žula. Podle fyzikálně-chemického složení mívá jíl různou barvu, která je od bílé přes žlutou, zelenou, hnědou, červenou či šedou.
projít na článekRádi bychom aktualizovali doporučení pro ozimy. Jaro se pro ozimé obiloviny a řepku vyvíjí velmi specificky aje třeba volit trochu nestandardní řešení. Pro všechny ozimy je společná malá kořenová aktivita ve studené půdě, nedostatek čislabé využití dodané
projít na článek