Expedice Monoxylon 2 měsíce před novou plavbou

Expedice Monoxylon 2 měsíce před novou plavbouV letošním roce v termínu 25. 5 – 16. 6. realizuje tým pod vedením doc. Radomíra Tichého z královéhradecké Katedry archeologie další plavbu monoxylu, neboli plavidla vydlabaného z jednoho kusu kmene. Nová expedice naváže na ideu tradice dřevěných plavidel užívaných ve Středozemí z období mladší doby kamenné-neolitu. Náš člun se rekonstrukčně opírá o skutečný archeologický objev učiněný na italské jezerní lokalitě Bracciano. Mezinárodní projekt složený z řad členů předchozích expedic i nováčků, vychází z teorie šíření obsidiánu. Tato surovina vhodná pro výrobu kamenných nástrojů, se nachází na ostrově Mélos v Egejském moři. Právě odsud docházelo v neolitu k šíření suroviny do okolních oblastí. Trasa expedice povede z poloostrova Attika až na Krétu v celkové délce přibližně 400 km. V rámci experimentální archeologie vyzkoušíme plavbu na otevřeném moři za pomocí plachty. V závěrečném úseku ze Santorini na Krétu (celkem 110 km) se expedice pokusí zdolat vzdálenost, které se někdy říká tzv.nbsp;zóna nespojitosti. Pro další informace sledujte náš web monoxylon.cz, na kterém naleznete i aktuální dění kolem příprav expedice s odkazy na sociální sítě. Vydejte se s námi po stopách dávných mořeplavců! Facebook Radomír Tichý 9. 3. 2019 13:00 Malý sál 1. patro

projít na článek

Ford zkouší technologii světlometů, která pomáhá řidičům sledovat silnici

Průhledové neboli „head-up“ displeje již nějakou dobu pomáhají řidičům soustředit se na cestu před sebou. Nyní však inženýři Fordu zkoušejí novou technologii světlometů, která by mohla přispět k tomu, aby řidiči nepřestali sledovat prostor před vozem. 

projít na článek

3 tipy pro novou Facebook stránku

Příspěvek 3 tipy pro novou Facebook stránku pochází z ZeptejSeFilipa

projít na článek

Předseda svazu plážového fotbalu Jan Dámec před novou sezónou: Nic neponechat náhodě a kvalitně se připravit

Venku se začíná oteplovat a to znamená co? Že sezona plážového fotbalu se začíná naplno rozjíždět. Proto jsme si připravili obsáhlý rozhovor s předsedou svazu Janem Dámcem.

projít na článek

Dacia Spring má novou výbavu Extreme a výkonnější elektromotor

Spring ve výbavě Extreme nahrazuje výbavu Expression, kterou si vybralo více než 8 z 10 soukromých zákazníků. S novou motorizací ELECTRIC 65 má Spring Extreme dojezd 220 km ve smíšeném cyklu WLTP (a 305 km v městském cyklu WLTP).

projít na článek

Ceresit TS 100 čistič pěny 500ml

Ceresit TS 100 je prostředek pro odstranění čerstvých pěnových skvrn a k čištění aplikační pistole. Základní informace: Čištění aplikátoru je nezbytné pokud: se během použití pistole vyskytly potíže pistole nebyla použita více než 1 měsíc

projít na článek