Všichni příznivci zdravého životního stylu a libového masa můžou tento recept rovnou zavřít. Bude se v něm mluvit o tradičním španělském jídle, které kombinuje několik druhů uzenin s vepřovým bůčkem a s fazolemi. Je to velmi jednoduchý pokrm, který spočívá především v pomalém dušení ingrediencí dohromady. Díky tomu se chutě nádherně propojí, fazole změknou a výsledek na talíři je plný chuti. Základem ale je výběr kvalitních ingrediencí. Nejdůležitější jsou tradiční španělské uzeniny. Používají se různé druhy, které se mohou libovolně kombinovat mezi sebou. Nejčastěji se používá směs paprikové klobásy chorizo (ideální je čerstvé, může být i sušené), španělské jelito s názvem morcilla, sušená šunka vyráběná z předních končetin lacón nebo sušený vepřový bok panceta curada. Poslední jmenovanou ingredienci můžete nahradit čerstvým bůčkem, který si den předem naložíte. Španělské uzeniny koupíte ve španělských delikatesách nebo na internetu, podařilo se mi je koupit i v Makru, Globusu nebo ve velkém Tescu. Tento recept pochází ze španělského regionu Asturias (česky Asturie). Název fabada odkazuje k označení fabes používanému pro velké bílé fazole. V asturském regionu se tyto fazole pěstují ve velkém už od 16. století. Z této doby pravděpodobně pochází také recept na fabadu, která tehdy byla jídlem chudších vrstev. Kdy a kde ale byla fabada uvařená poprvé, toho už se nikdo spolehlivě nedopátrá. Recept na fabada asturiana Co potřebujete 500 g velkých bílých fazolí (fabes) 2 kousky španělské paprikové klobásy (chorizo) 2 kousky španělského jelítka (morcilla) 200 g sušeného vepřového bůčku (panceta curada) lze nahradit čerstvým vepřovým bůčkem, který den předem naložíte do marinády ze 2 lžiček uzené papriky, 2 stroužků česneku, 1 lžičky oregána a soli 1 cibule špetka šafránu sůl Jak na to Připravte si dopředu všechny ingredience: uzeniny stačí překrojit na větší kusy, bůček je třeba den předem naložit (jen pokud používáte čerstvý, lacón nebo pancetu marinovat nemusíte). Přibližně 8-12 hodin předem (napřílad večer předem) namočte fazole do vody. Nechte jim v misce dostatek prostoru, během této doby hodně nabudou. Druhý den slijte vodu, dejte fazole do hrnce a zalijte je čerstvou vodou. Rychle přiveďte k varu. Ve vodě se objeví pěna. Fazole slijte, znovu je zalijte čerstvou vodu a dejte je vařit. Tento krok výměny vody pomůže tomu, aby jídlo tolik nenadýmalo. Jakmile máte v hrnci čerstvou vodu, můžete přidat uzeniny a cibuli překrojenou napůl. Na malé pánvi nasucho opečte šafrán, poté ho přidejte do hrnce. Hrnec přikryjte poklicí, stáhněte teplotu na minimum (voda by měla jen lehounce probublávat) a nechte dusit cca 3 hodiny. Jednou za čas zkontrolujte, že je v hrnci dost vody, případně přilévejte. Po 3 hodinách by měly být fazole doměkka uvařené (doba vaření se může lišit podle stáří fazolí, pokud by byly tvrdé, klidně duste déle). Ochutnejte tekutinu, případně dosolte. Měla by mít silnou uzenou paprikovou a příjemně slanou příchuť. Nyní je ideální nechat jídlo aspoň hodinku odpočinout, ještě lepší je fabada na druhý den. Jak servírovat? Na talíř vylovte všechny kousky uzeniny a dejte ho doprostřed stolu. Na druhý talíř připravte kousky čerstvého chleba. Na talíře dejte jednotlivým strávníkům porci fazolí se šťávou, k nim si bude každý nabírat maso ze společného talíře podle chuti. Příspěvek FABADA ASTURIANA: Španělské bílé fazole s uzeninou pochází z Ochutnejte svět
Naše partnerské družstvo Wakulima se rozrůstá, v našich aktivitách bude nově zapojeno celkem 120 farmářských rodin. Chystáme také inovaci projektu Experimentální pole, kde by se nově mohly pěstovat namísto rýže fazole. The post Pomáháme více! first appe
Přijměte pozvání na náš stánek na letošní Reklama Polygraf Obaly. Najdete nás uprostřed haly č. 2. Na co se můžete na našem stánku těšit: Epson SC-V7000 UV flatbed s 10 barvami vč. bílé a laku a potisknutelnou plochou až 250 x 125 cm Flora XT
projít na článekJe mnoho způsobů, jak můžeme při nákupu potravin pro gastro zařízení ušetřit. Existují firmy, které kvalitní potraviny pro restaurace, vývařovny, výrobny potravin, ale i obchodní řetězce a jiné, nabízí ve výhodnějších gastro baleních. Přitom těmto potravi
projít na článekMACal 9800 CAST jsou vysoce kvalitní polymerové lité vinylové fólie s permanentním lepidlem, které poskytuje vynikající rozměrovou stabilitu. Bílé a černé filmy jsou k dispozici variantně i s lepidlem High-Tack nebo Bubble Free. MACal 9800 CAST byl vyvinu
projít na článekNa španělské Malorce proběhlo 1. 2. února zahajovací zasedání projektu A-IQ Ready, na kterém spolupracuje 49 partnerů ze 16 zemí Evropy pod vedením společnosti AVL. Zástupci IMA se zúčastnili nejen zahajovacího jednání, ale i dvoudenního workshopu Key Di