Francouzský jablečný koláč

Dostali jsme před časem přepravku jablek, a protože s nějakým dlouhodobým skladováním je u nás problém, začala jablečná mánie. Vyráběla jsem malému přesnídávky, sušila křížaly a samozřejmě i pekla. Jedním z našich oblíbených moučníků je právě jablečný koláč. Mám ráda tu chuť jablek a domácí marmelády. Není nijak zvlášť složitý a móóc dobrý. Určitě potěší každou návštěvu. Ingredience Těsto: 230 g hladké mouky 100 g másla 80 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1 vejce 1/2 kypřícího prášku Náplň: 6 středně velkých jablek 2 lžíce citrónové šťávy džem (meruňkový, broskvový) Postup Nejprve si připravíme samotné těsto. Cukr, vejce a máslo promícháme dohromady. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rukami vypracujeme těsto, které přikryjeme fólií a dáme do lednice nejlépe přes noc. Následně těsto rozválíme a vložíme do formy o průměru 27 cm. Určitě můžete použít i trochu větší formu, těsto pak bude ale nižší. Na náplň si oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a 2 jablka necháme v hrnci rozvařit s hrnkem vody. Následně přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme na pyré. Zbylé 4 jablka nakrájíme na půlměsíčky a smícháme s citrónovou šťávou. Těsto ve formě pomažeme džemem. Já použila domácí broskvovo-ostružinový, ale můžete použít i klasický meruňkový. Na džem dáme jablečné pyré a na to začneme pokládat půlměsíčky jablek. Začala jsem z vnější strany a pokračovala dokola až ke středu. Koláč pečeme při 180 °C cca 40 minut. Na konci pečení povrch koláče pomažeme trochou džemu. Podáváme se šlehačkou. Článek Francouzský jablečný koláč se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Nový videorecept – Americký jablečný koláč s mřížkou

Klasický americký apple pie jako z pohádky? Může být! Je pracný a zprvu vám možná bude připadat i složitý. Vše vám ale podrobně ukážu na videu, takže se vůbec nemusíte bát a směle do toho. Tohle je zatím moje nejdelší video a uvidíte na něm úplně do puntí

projít na článek

Nepečený vanilkový koláč připravený za 15 minut 3 pudinky, sušenky a šlehačka

Tento lahodný nepečený vanilkový koláč se už brzy stane Vaším oblíbeným dezertem, pro každou příležitost. Uvidíte sami, že si tento recept zamilujete Vy i celá Vaše rodina. Příprava Vám zabere 15 minut a budete jen potřebovat pudinky, sušenky a šlehačku.

projít na článek

Francouzský cop – postup afotky

Příspěvek Francouzský cop – postup a fotky pochází z Vezmemese.cz

projít na článek

FRANCOUZSKÝ PODZIM V OSTRAVĚ

STUDENTI MATIČNÍHO GYMNÁZIA NA PROGRAMU PRESTIŽNÍHO FESTIVALU FRANCOUZSKÝ PODZIM V OSTRAVĚ Již tři roky je Matiční gymnázium oficiálním partnerem Alliance française Ostrava při organizování kulturního festivalu Francouzský podzim v Ostravě a pokud dopos

projít na článek

Broskvový koláč

Ingredience: 1 hrnek mouky 1 lžička prášku do pečiva 3/4 hrnku cukru 1 hrnek podmáslí kostka másla plechovka odkapaných broskví Detaily receptu: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, podmáslí a zformujte těsto. Rozpusťte máslo na pánvi. Máslo nalijte n

projít na článek