Když náčelník kmene jménem „Ten, který suší maso“ pátral v historii svých předků, zjistil, že výraz jerky je odvozen od slova ch’arki. To pochází z kečuánštiny, jazyka starých Inků, a znamená solené a sušené maso. Sušené maso znaly odedávna všechny lovecké národy od polárních oblastí až k tropům. Není divu! Sušení je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Téměř k dokonalosti tuto metodu dovedli právě indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku nebo ho udili ve starém týpí. Indiáni si sušené maso vyráběli hlavně pro dlouhé pochody, během kterých neměli v podstatě možnost dostat se k jídlu. Jerky jim vždy dodalo pořádný kus energie při zachování minimální hmotnosti. Vy dnes samozřejmě nemusíte vést kočovný život, jezdit polonazí na koni po prérii nebo lovit bizony mocnou ranou pěstí, abyste si mohli na jerky pochutnat. Z týpí až do českého batohu Sušené maso má po celém světě velkou řadu příznivců, především mezi sportovci všeho druhu a lidmi žijícími aktivním životním stylem. Dokonce i bledé tváře v Evropě konzumují sušené maso více než tři tisíce let. V Česku ale tato pochoutka, výborná zásobárna bílkovin a „zdravých kalorií“ nemá zatím vybudovanou tak silnou tradici jako v Americe. Určitě jste si všimli, že i v českých obchodech se na vás z regálů koukají totemy a indiánské obličeje na obalech se sušeným masem. Dřív se tu jerky nedalo sehnat, dnes Indiana Jerky patří mezi 3 největší výrobce v Evropě a exportuje do více než 20 zemí. Originál je jen jeden. Indiana Jerky! Howgh.
Nejlepší část hovězího masa, které se v ČR používá, je roštěná. Tu najdeme na hřbetu zvířete, kde maso získává skvělé mramorování. Díky tomu patří mezi nejcennější kousky masa.
projít na článekMasobraní, tradiční oslava českého svátku masa se koná v druhé polovině května a jak to bývá, MÚÚÚčko nesmí ani jeden ročník vynechat! Cílem akce je prezentovat maso a masné výrobky jako nedílnou součást zdravého životního stylu a české kuchyně. Letošní
projít na článekUzené maso a pokrmy z něj nejsou příliš vhodné pro naše zdraví, a to z důvodu způsobu zpracování masa – nasolování, uzení. Uzená polévka bývá zdrojem velkého množství soli, nevhodných tuků a mnoha přídatných látek z uzeného masa. Základem uzené polévky je
projít na článekDopady růstu nákladů na chov zvířat a výrobu bio vepřového a hovězího masa, masných výrobků a uzenin. Úprava cen a také zvýhodněná rodinná balení vepřového masa a Masopustní akce na vepřové půlky.
Jelení guláš je tradiční myslivecký pokrm připravovaný z různých částí jeleního masa. Jedná se o kousky dušeného masa s hnědočervenou omáčkou, typické vůně a chuti po mase a dalších použitých surovinách. Rovněž maso má svou charakteristickou vůni a chuť.
projít na článek