Houstone, máme problém

Málokteré povolání je tak nebezpečné a zároveň lákavé jako kosmonaut. Stačí malé selhání lidského faktoru nebo techniky a neštěstí je tu. Podle statistik zemřel zatím každý dvacátý pátý člověk, který se do vesmíru vydal. Prvním z nich byl ruský kosmonaut Vladimir Komarov, který zahynul roku 1967 při nouzovém přistání. o   Zásluhu na jeho smutném konci měla právě nedostatečná technická připravenost kosmické lodi. o   Při přistání se mu neotevřel ani jediný padák a on se zřítil k zemi rychlostí sto třiceti metrů za vteřinu. O sedm let později mohli jeho kolegové hovořit o velikém štěstí, když jejich let neskončil jako zázrakem katastrofou. Tou kosmickou lodí, do které roku 1970 usedli, byla Apollo 13.          Původně měli doletět až na Měsíc, ale cestou se objevoval jeden problém za druhým.          Největším z nich byl výbuch nádoby s kyslíkem a únik kyslíku z nádoby druhé. Určitě si každý vybaví památnou větu, kterou směrem k NASA vyslovil John Swingert „Houstone, měli jsme tu problém.“ Netuší, že problémy teprve začínají. Když se vyřeší jeden, objeví se další. Technika selhává na celé čáře. Kabina se plní jedovatým oxidem uhličitým a kosmonautům hrozí udušení. Filtry nestačí oxid pohlcovat. Konec dobrý, všechno dobré Nakonec je i tento problém zdárně vyřešen a kosmonauti se mohou vydat na cestu domů. Není to tak jednoduché, jak se zdá. ·         Jestliže je technika opět zradí a nasměruje loď do zemské atmosféry pod špatným úhlem, všichni shoří v atmosféře. Ještě naposledy kosmická loď zazlobí, když přeruší spojení s řídícím střediskem. V NASA jsou všichni přesvědčeni, že je to definitivní konec. Nakonec se jako zázrakem všichni dostanou šťastně do vod Tichého oceánu. Ačkoliv jejich se jejich mise nezdařila, přesto vešla do dějin kosmonautiky. A nejen tam. O cestě Apolla 13 byla napsána kniha a natočen film. Článek Houstone, máme problém se nejdříve objevil na Wg2011.

  • Web: Wg2011
  • Aktualizace: 19.2.2024
projít na článek

Členství v golf klubu

Členství v golf klubuNabízíme Roční fee za 16 500 Kč, manželé 15 000 Kč, děti 100 Kč, mládež 5 000 Kč Zahrajete si kdykoliv. Máme dostatečnou kapacitu hřiště. Pořádek a klid na hřišti máme zkušené maršály Spěcháte? Máme 20 nových golfových buggy s exk

projít na článek

Organizace Čisté nebe: Starší generace odmítá problém s ovzduším

Moravskoslezský kraj velký problém, na který ale zároveň existuje docela jasné řešení. Jak se k překračování emisních limitů staví různé generace?

projít na článek

Nic není problém!

Plošinu dokážeme bezpečně ustavit téměř kdekoliv. Naši řidiči jsou proškoleni a mají bohaté zkušenosti, takže vědí, co si mohou dovolit a co už ne. The post Nic není problém! appeared first on Práce plošinou.

projít na článek

Řešení: IE iframe print (nejen pro Fancybox)

Dnes jsem řešil problém, na který jsem za několik posledních let nenarazil - zřejmě proto, že jsem takové řešení prostě dosud nepoužil. Problém se týkal tisku z iframe samozřejmě v IE (vyvolaný jQuery pluginem Fancybox). Problém jsem si rychle nasimuloval

projít na článek

Otevírací doba na konci týdne

28.9. je státní svátek, máme zavřeno. V pátek 29.9.2023 máme otevřeno v běžném režimu tj 930-1500.

projít na článek