Hřebíček celý - sáček 60 ml

Celý hřebíček má velmi intenzivní vůni a mírně otupující chuť, proto ho používáme s rozvahou. Přidáváme ho do rýže a omáček, nebo do svařeného vína. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 20 g.......................26 Kč Kořenka 80 ml - 25 g..................................................43 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 250 g.................189 Kč Kořenka 600 ml - 250 g............................................224 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište, prosím, do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Anglický název: clove Latinské jméno: Syzygium aromaticum Používaná část rostliny: poupata, sušené na slunci. Chuť a vůně: nasládlé aroma, mírně štiplavé, otupující chuť Zeměpisný původ: Moluky, Indonésie Použití: Silná a aromatická vůně hřebíčku se využívá převážně v kombinaci se sladkými pokrmy a moučníky jako jsou perníky, jablečné dezerty, čajové pečivo nebo nákypy. Celý hřebíček se také používá do punče, svařeného vína i do čajů. Bývá i součástí vonných směsí (pot pourri) spolu se skořicí, badyánem a kardamomem. Při dávkování hřebíčku však musíme být opatrní, protože obsahuje trpké znecitlivující silice. Toho ostatně využívali léčitelé po celém světě. Zvláště při bolestech zubů doporučovali žvýkat hřebíček, který bolest otupoval. V Číně a Indii se hřebíček však používá s mnohem větší fantazií. Je třeba součástí známé směsi koření pěti vůní, spolu s badyánem, sečuánským pepřem, čínskou skořicí a fenyklem. Tato směs se tradičně používá na přípravu kuřecího a vepřového masa a najdeme ji v pokrmech po celé jižní Číně i v těch nejzapadlejších pouličních stáncích. V Indii je tradiční součástí směsi garam másala a různých druhů karí. Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20%), která je také silným antiseptikem. Pro jeho desinfekční účinky a potlačování bolesti se přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají i farmaceutické firmy. Historie: Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více jak 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Dováželi ho z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století). A když zjistili, že toto koření, které mělo Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou. Pěstování a zpracování: Pěstování hřebíčku vyžaduje určité zkušenosti. Hřebíček se totiž sklízí jako poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však hřebíček rozkvete, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má však tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (tzv. kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Koření pěti vůní - sáček 60 ml

Tradiční čínská směs koření se sladko pálivou chutí. Používá se na minutky z kuřecího, vepřového a rybího masa a do zeleninových směsí. Složení: hřebíček, badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.............

projít na článek

Kari ostré - sáček 60 ml

Ostré kari vhodné do zeleninových i masových směsí, do rýže, omáček i polévek. Výborné na vepřové maso nebo výrazné rybí maso. Složení: kurkuma, koriandr, pískavice, zázvor, kmín, chilli, nové koření, muškátový ořech, kardamom, hřebíček. Balení: Sáček (z

projít na článek

Koření pěti vůní - kořenka 80 ml

Tradiční čínská směs koření se sladko pálivou chutí. Používá se na minutky z kuřecího, vepřového a rybího masa a do zeleninových směsí. Složení: hřebíček, badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.............

projít na článek

Punč

Příjemně aromatická směs na přípravu horkých nápojů jako punč, svařené víno nebo čaj. Jablečný punč připravíme z 0,5 l jablečného džusu, 0,5 l bílého vína a 1-2 lžíce koření na punč. Složení: hřebíček, zázvor, kardamom, skořice, pomeranč. Balení: Sáček (

projít na článek

Svařené víno

Aromatická na hrubo drcená směs do svařeného vína nebo punče. Na 0,25 l vína přidáme 1 lžíci směsi. Do svařeného vína můžeme přidat i ovocný džus (pomerančový, jablečný, višňový), nebo rum či griotku. Složení: citronová kůra, skořice, hřebíček. Balení: S

projít na článek